fallback

Корнелия Нинова е новият председател на БСП*

Социалистката спечели балотажа в лидерската битка с Михаил Миков

14:45 | 08.05.16 г. 6

Корнелия Нинова е новият председател на БСП, съобщава Нова телевизия.

Социалистката спечели балотажа за лидерската битка с около 40 гласа преднина пред опонента си и досегашен лидер на партията Михаил Миков.

След първия тур Миков имаше преднина от 49 гласа. Той получи одобрението на 329 от гласувалите делегати, а основният му конкурент Корнелия Нинова получи 280 гласа. Трети е депутатът Красимир Янков, който е получил 77 гласа. Следва го областният лидер на БСП в Пловдив Георги Гергов с 55 гласа. Последен с 10 гласа е Валери Жаблянов. 

Минути преди гласуването на балотажа Корнелия Нинова коментира, че е "въпрос на мъдрост новият председател да обедини партията".

Според Нинова всички кандидати за лидерския пост след конгреса трябва да работят заедно. Очаквам новият председател, който и да бъде той, да обединява партията, да тръгваме на предсрочни избори и сваляне на правителството на Бойко Борисов, заяви тя.

Междувременно Михаил Миков обяви, че подава оставка като председател на Парламентарната група на "БСП лява България", предаде БТА. Той обясни, че новият председател на БСП Корнелия Нинова е в правото си да предложи и ново ръководство на парламентарната група.

"По никой начин няма да затрудня новия председател, включително и при предаването на "Позитано", заяви Миков след закриване на заседанието на 49-я Конгрес на партията.

Корнелия Нинова пък обеща втвърдяване на опозиционния тон към правителството и изготвяне на алтернатива.

„Много неща трябва да се свършат. Първо, да започне промяната вътре в партията, организационно обновление, кадри, подготовка на млади хора. След това много силно втвърдяване на опозиционния тон към правителството и това, което се случва в България, и изготвяне на алтернатива“, заяви Корнелия Нинова, цитирана от БТА.  

*Новината е допълнена в 16.06 ч.

Четете още новини в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:01 | 14.09.22 г.
fallback