IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росен Плевнелиев е готов при необходимост да състави трети служебен кабинет*

Не искам и не трябва да се стига до там, коментира държавният глава

14:56 | 11.05.16 г.
<p>
	Росен Плевнелиев откри инженерен център на компанията &quot;Вистеон Електроникс България&quot;, която произвежда електронни компоненти за автомобили. <em>Снимка: БТА</em></p>

Росен Плевнелиев откри инженерен център на компанията "Вистеон Електроникс България", която произвежда електронни компоненти за автомобили. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че ако се наложи, е готов да изпълни конституционните си задължения и да сформира трети служебен кабинет през своя мандат.

Както е известно, през 2013 година той назначи кабинет с премиер Марин Райков, а година по-късно повтори упражнението с кабинет, начело на който застана Георги Близнашки.

"Ако се наложи да защитя стабилността в държавата, готов съм да упражня своето конституционно право. Винаги съм готов да изпълня конституционните си задължения. Ако е необходимо, готов съм да съставя и трето служебно правителство, но не искам и не трябва да се стига до там", посочи Плевнелиев по повод дискусията между парламентарните политически сили по изборните права на българските граждани.

"Не считам, че защитата на конституционните права на българските граждани и дебатът за това как българите по света да могат да гласуват честно, масово и в интерес на демокрацията и легитимността на държавата, трябва да доведе до падане на правителство в България", посочи държавният глава, цитиран от своята пресслужба.

Плевнелиев призова политиците за отговорно решение в интерес както на правото на българите да гласуват, така и за гарантиране на стабилността в държавата.

Той изрази убеденост, че решението на АБВ да оттегли подкрепата си за правителството се базира на обмислена и последователна стратегия.

"Право на политическите партии е да преценят кога и по какъв начин ще се позиционират", коментира Плевнелиев.

"Убеден съм, че усилията за стабилност ще бъдат възнаградени от народа", подчерта държавният глава, който изрази загриженост от кризите, които се развиват в близост до България, продължаващата миграционна вълна и заплахата от тероризма.

"Когато нацията ни е притеснена, трябва да се работи за стабилност, да се загърбят безпринципните политически противоречия и да се гарантира дългосрочна перспектива. Искам да видя стабилност, реформи, надграждане и честни президентски избори с качествени кандидати", посочи още държавният глава.

Припомняме, че темата за предсрочни избори отново стана актуална, след като вчера АБВ оттегли подкрепата си за кабинета, социалният министър Ивайло Калфин подаде оставка, а премиерът Бойко Борисов незабавно я прие.

Днес премиерът освободи от длъжност няколко заместник-министри - на младежта и спорта Нина Найденова, на регионалното развитие Иван Аспарухов, на социалната политика – Гълъб Донев, Николай Николов и Лазар Лазаров, съобщи пресцентърът на кабинета.

Освободени са и заместник-областните управители на Велико Търново - Николай Петров, на Русе - Явор Янчев, на Монтана - Петър Петров, на Софийска област - Емил Атанасов, на Пловдив – Владимир Маринов, на Търговище – Йорданка Георгиева, на Перник – Илинка Никифорова, на Плевен – Красимир Иванов.

Четете още новини в Dnes.bg

*Новината е допълнена в 18.07 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още