fallback

65% от работодателите не могат да намерят квалифицирани кадри

Икономиката ни не позволява високо заплащане на труда, заяви председателят на БСК Божидар Данев

10:59 | 16.05.16 г. 59

65% от работодателите не могат да намерят квалифицирани кадри за бизнеса си по данни на Българската стопанска камара (БСК). Това коментира пред „Нова телевизия“ изпълнителният председател на камарата Божидар Данев. По думите му българската икономика не е изключително ефективна, че да позволи високо заплащане на труда.

Той разкритикува административните мерки на държавата за повишаване на доходите. Не може административното определяне на заплащането да определя пазара, смята Данев. Там, където държавата не може да се намеси, заплатите са високи, каза той, посочвайки възнагражденията на ИТ специалистите.

Когато няма квалифициран персонал, няма инвестиции, изтъкна той. И добави, че са необходими мерки за намаляване на хроничния недостиг на специалисти. 

По думите му няма област от икономиката, в която да не липсват квалифицирани специалисти – от сервитьори до инженери.

Основен проблем за него е липсата на квалифициран труд на пазара на труда. У нас се предлага неквалифициран труд, който се подкрепя от мерки на правителството като повишаването на минималната работна заплата. Данев обясни, че с увеличението на минималното възнаграждение заплатата на неграмотните хора без образование се доближава до тези на библиотекарите, например.

Ликвидираното професионално образование е причината за липсата на кадри за бизнеса, смята Данев. Той отчете също недостига на стругари, заварчици, шивачки, както и застаряването на учителите.

В българското училище учениците учат повече теория, вместо практика, и излизат на пазара на труда без квалификация. Отделно, 50 на сто от учителите след 7 до 10 години ще се пенсионират”, посочи Данев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:01 | 12.09.22 г.
fallback