IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младите в България не искат да започнат работа за под 1000 лв.

Около 300 хиляди младежи у нас нито работят, нито учат

16:12 | 12.05.16 г. 65
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Младежите не желаят да започнат работа за заплата под 1000 лева, а за работодателите вече се налага да въвеждат бонуси "редовно явяване на работа", за да накарат младите хора да идват на работното си място всеки ден. Това заявиха проф. Катя Владимирова от Института за изследване на населението и човека към БАН и Иво Царев, председател на УС на Стопанската камара - Смолян, на дискусия за младите предприемачи, организирана от Българската стопанска камара (БСК).

Не демографската ситуация в страната, а тъжното заключение, че трудът вече не е ценност за младите хора, е по-големият проблем за развитието на предприемачеството в България, казаха експертите на форума.

Младежите, които нито работят, нито учат, в България са вероятно около 300 хил., каза Катя Владимирова. По думите й от този факт загубите за икономиката ни са много големи. Щетите не могат да се равняват дори и от тези от външна емиграция.

Експертът цитира данни, според които две трети от намалението на населението в страната се дължи на превес на смъртността над раждаемостта, а на емиграция - една трета.

Тя посочи, че делът и броят на населението до трудоспособна възраст намалява 16 години - от 21,6 на сто през 1990 г. до 14,6 на сто през 2010 г. , но в последните години остава непроменено.

Населението в трудоспособна възраст се увеличава от 55,5 на сто на 62,7 на сто от 1990 г. до 2010 година и неизменен остава през последното десетилетие делът на населението от високите възрастови групи - под 23 на сто.

Според Катя Владимирова тези данни могат да се тълкуват, че имаме достатъчно население, проблем обаче е ниската икономическа активност на трудоспособното население и високият дял на хората, които нито учат, нито работят.

Проф. Владимирова смята, че за този проблем не се говори достатъчно в обществото, а всички търпим загуба от хората, които нито плащат данъци, нито се осигуряват.

Тези младежи се издържат най-често от родители в чужбина. Те изпитват страх, че ако започнат работа, ще изгубят родителската издръжка, която обикновено е по-висока от заплатата, която биха получавали, обясни Владимирова. Според нея вече никой в България не смята, че с труд ще стане по-богат.

Тя призова за управленски решения, насочени към групата на нищоправещите, която до голяма степен ще определя бъдещето на страната.

Предприемачество за възрастните хора

Необходими са ниши за развитие на предприемачеството сред възрастните хора, както и за грижа и алтернативни форми на образование за децата, смята Владимирова. Тя посочи, че е крайно време възрастните да спрат да бъдат възприемани като хора, които си стоят вкъщи и ходят само по магазините и лекарите, а политиците да се сещат за тях само по избори. Те имат нужда от активен живот и младите предприемачи трябва да се възползват от това, препоръча проф. Владимирова.

По думите й вероятно печалбите от такова предприемачеството ще дойдат по-бавно, но бизнесът в България трябва да престане да се възприема като дейност, която носи несметни богатства за бързо време.

Иво Царев обясни, че фирма в региона със 700 работници дава 100 лева допълнителен месечен бонус, за да гарантира присъствието на работниците всеки ден на работното място. По думите му една от фирмите в региона от автомобилната индустрия е загубила 14 млн. лева инвестиция заради това, че не може да намери квалифицирани кадри.

Ситуацията е бъдеще без бъдеще, обобщи председателят на Националната асоциация на младите предприемачи Ивета Стефанова.

Тя посочи, че в България от средното образование излизат неграмотни деца без мотивация да учат, да се развиват, защото някой ги издържа и отказват да работят за заплати от по 500 - 600 лева. По думите й това е сериозен проблем, защото, когато някой реши да се занимава с предприемаческа дейност, кадри няма.

Проблем е и финансирането, каза Стефанова и допълни, че това, че "едни банки са готови да подпомогнат младите хора" е само добра рекламна кампания, а на практика това не се случва.

Административните пречки не дават сигурност на идеята за бизнес, а липсата на държавна политика за стимулиране на предприемачеството допълнително спъва всяка инициатива, каза Стефанова.

Младите хора могат да бъдат задържани в България, ако още от осми клас се организират курсове по по-сложно програмиране, смята Иво Царев. Той обясни, че в Смолян има чужди IT фирми, а младежите работят с желание там заради по-високото заплащане. Според него добрият интернет в България позволява развитието на този бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

65
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 7 години
Валят от небето! ;) В Русия климата е такъв. Валежен. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 3 rate down comment 9
DutyFree
преди 7 години
Ей, некадърник от къде ще дойдат тия ПАРИ ЗА БЕЗПЛАТНИЯ ТОК, ВОДА И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, КАТО ПРИ НАС СЪС РОМИТЕ, ДЕТО И ДАНЪЦИ НЕ ПЛАЩАТ, УЖАС.. МНОГО СТЕ НЕКАДЪРНИ, НЕ МОЖЕТЕ ЕДНА ЛОГИКА ДА ИЗВЕДЕТЕ ОТ НИЩО.... ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ ОТ ОБЩАТА БАНИЦА.. А ТЯ СЕ РАЗПРЕДЕЛЯ КАК, ЕФЕКТИВНО ИМА ЛИ ЕФЕКТИ ОТ ТОВА... ВИЖ СОЦИАЛНИ ПОЛИТИКИ ИМА В ШВЕЙЦАРИЯ, ДАНИЯ, НОРВЕГИЯ, ХОЛАНДИЯ, ФРАНЦИЯ, ЗАЩОТО СА БОГАТИ ДЪРЖАВИ, ТАМ ЕДНО ПОКОЛЕНИЕ ВАДИ ПАРИ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ТРИ, ДОКАТО В РУСИЯ ЕДИН ОЛИГАРХ ВАДИ КОЛКОТО ЦЕЛИ СЛОЕВЕ В ОБЩЕСТВОТО ИМ!!! НЕ ТИ СТИГА АКЪЛА, ЕЙ НЕКАДЪРНИ СТЕ И ПРОДЪЛЖАВАТЕ С ИЗОЛАЦИИТЕ И СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА УТОПИЯ, МНОГО СМЕШНО !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 11 rate down comment 5
STRAHO
преди 7 години
"Необходими са ниши за развитие на предприемачеството сред възрастните хора"Мдаа АБСОЛЮТНО необходими са. С пенсиите си по цяла зима мразуват и гладуват. По голям стимул от това здраве му кажи.Само им дайте ниша!! :))))А как е в БЕДНАТА и обрулена от санкции и ниски цени на петрола диктатура Русия? Има ли грижа за населението тази зла страна? :)))===В Държавната Дума на Русия е внесен законопроект за освобождаване на възрастни граждани от заплащане на такси за ток, вода и газ, съобщи Газета.ру...да прибавим и съществуващото безплатно здравеопазване и образование и куп други социални придобивки и ще се изясни апокалиптичната картинка за загиваща под санкциите на Запада Русия. :))) А у нас дори при 1000 лв заплата, не биха останали много след плащането на нужди които в Русия са безплатни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 8 rate down comment 5
STRAHO
преди 7 години
"Необходими са ниши за развитие на предприемачеството сред възрастните хора"Мдаа АБСОЛЮТНО необходими са. С пенсиите си по цяла зима мразуват и гладуват. По голям стимул от това здраве му кажи.Само им дайте ниша!! :))))А как е в БЕДНАТА и обрулена от санкции и ниски цени на петрола диктатура Русия? Има ли грижа за населението тази зла страна? :)))=== В Държавната Дума на Русия е внесен законопроект за освобождаване на възрастни граждани от заплащане на такси за ток, вода и газ, съобщи Газета.ру.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 16 rate down comment 0
STRAHO
преди 7 години
Просто не си искрен или твоя приятел те е заблудил. Спора обаче е излишен тъй като фактите говорят сами по себе си. С всяка година проблема им с кадрите става все по сериозен. Защо ли е така ако картинката описана от приятелят ти е вярна!? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 20 rate down comment 3
julian12
преди 7 години
Ето за това съм на 100% съгласен. И аз имах доста висока заплата и хората ми се чудеха защо съм напуснал България като съм имал всичко. Само, че не за всеки материалното е всичко....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 5 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 7 години
Да, Стоенчо цял живот ще обяснява та тебе! Голям си вече(да не кажа зрял), оправяй се сам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 12 rate down comment 1
kalendar
преди 7 години
Именно. Ми-да вдигаме двойно минималната заплата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 12 rate down comment 0
kalendar
преди 7 години
Мхм...а твоя приятел разказал ли ти е как им удържат липси:) Не им брой заплатата-в повечето заведения не стига до персонала. Ако сервитьор вади 1500 лв, значи не е много кадърен сервитьор. Тежък сервиз вадят в пъти повече, но са малко сервитьорите, които го могат. Но нация от сервитьори ли ще правим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 10 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Брех голяма полемика. Ми няма да искат. Те с по-малко сметките не излизат. Да доде Стоенчо да обясни, как и защо в джобса у нас не фигурират заплати :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още