IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намалява броят на младежите, които нито учат, нито работят

Безработните младежи нямат опит и трудови навици, но пък имат големи очаквания от работата, посочва Ивайло Калфин

17:09 | 04.04.16 г. 4
Намалява броят на младежите, които нито учат, нито работят

През последните две години има значително подобрение на ситуацията около младежите, които нито учат, нито работят. Това става ясно от отговор на социалния министър Ивайло Калфин на писмен въпрос на депутата от Реформаторския блок Петър Славов.

През 2013 година 21,6% от младежите на възраст между 15 и 24 години са били без работа и не са учили. Това е най-високият процент сред страните от ЕС. За две години броят им обаче намалява с 31,5 хил. души до 19,3% от всички в тази възрастова група.

Едно от обясненията на Министерството за подобряване на този показател е фактът, че младите хора са целева група на политиката по заетост. През миналата година за всички новорегистрирани младежи в бюрата по труда до 29 години (общо почти 99 хил. души) са били изработени индивидуални планове за действие.

В резултат на мерките и на различни програми – с национално и европейско финансиране, броят на регистрираните безработни младежи (до 29 години) намалява от 59,1 хил. през февруари 2015 година до 47,6 хил. през февруари 2016 година.

Ежемесечно Агенцията по заетостта отчита намаляване на равнището на младежката безработица, която през февруари вече е 14,4 на сто. По данни на Националния статистически институт (НСИ) през 2015 година коефициентът на младежката безработица е 14,4%, което представлява понижение от 3,3 п.п спрямо данните за 2014 година.

Заетостта расте с 1,2 пункта до 39,2 на сто, отбелязва още Калфин в своя отговор, публикуван на сайта на Народното събрание.

В своята дейност от Министерството на труда се водят и от спецификите на безработните младежи. Те са без професионален опит и без изградени трудови навици, но за сметка на това с високи очаквания към работата. Това съчетание ги поставя в трудна ситуация, за преодоляването на която е нужна последователна политика, обелязва още социалният министър. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
andi
преди 8 години
Ежемесечно Агенцията по заетостта отчита намаляване на равнището на младежката безработица, която през февруари вече е 14,4 на сто.ГЛУПОСТИКалфинчито да иде до която и да е областна дирекция на мвр и да се огледа къде са най големите опашки....ПАСПОРТНА СЛУЖБА...ТЕРМИНАЛ ЕДИ КОЙ СИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
При подобни статии винаги се сещам за:https://***.youtube.com/watch?v=hI4UT8YrrNI:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
andi
преди 8 години
най безхаберния,социален касапин от 89г досега.подобрение имало.***.тия,които не се регистрирани,брои ли ги фъфлека с ел. автомобилчето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още