IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младите в България не искат да започнат работа за под 1000 лв.

Около 300 хиляди младежи у нас нито работят, нито учат

16:12 | 12.05.16 г. 65
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Младежите не желаят да започнат работа за заплата под 1000 лева, а за работодателите вече се налага да въвеждат бонуси "редовно явяване на работа", за да накарат младите хора да идват на работното си място всеки ден. Това заявиха проф. Катя Владимирова от Института за изследване на населението и човека към БАН и Иво Царев, председател на УС на Стопанската камара - Смолян, на дискусия за младите предприемачи, организирана от Българската стопанска камара (БСК).

Не демографската ситуация в страната, а тъжното заключение, че трудът вече не е ценност за младите хора, е по-големият проблем за развитието на предприемачеството в България, казаха експертите на форума.

Младежите, които нито работят, нито учат, в България са вероятно около 300 хил., каза Катя Владимирова. По думите й от този факт загубите за икономиката ни са много големи. Щетите не могат да се равняват дори и от тези от външна емиграция.

Експертът цитира данни, според които две трети от намалението на населението в страната се дължи на превес на смъртността над раждаемостта, а на емиграция - една трета.

Тя посочи, че делът и броят на населението до трудоспособна възраст намалява 16 години - от 21,6 на сто през 1990 г. до 14,6 на сто през 2010 г. , но в последните години остава непроменено.

Населението в трудоспособна възраст се увеличава от 55,5 на сто на 62,7 на сто от 1990 г. до 2010 година и неизменен остава през последното десетилетие делът на населението от високите възрастови групи - под 23 на сто.

Според Катя Владимирова тези данни могат да се тълкуват, че имаме достатъчно население, проблем обаче е ниската икономическа активност на трудоспособното население и високият дял на хората, които нито учат, нито работят.

Проф. Владимирова смята, че за този проблем не се говори достатъчно в обществото, а всички търпим загуба от хората, които нито плащат данъци, нито се осигуряват.

Тези младежи се издържат най-често от родители в чужбина. Те изпитват страх, че ако започнат работа, ще изгубят родителската издръжка, която обикновено е по-висока от заплатата, която биха получавали, обясни Владимирова. Според нея вече никой в България не смята, че с труд ще стане по-богат.

Тя призова за управленски решения, насочени към групата на нищоправещите, която до голяма степен ще определя бъдещето на страната.

Предприемачество за възрастните хора

Необходими са ниши за развитие на предприемачеството сред възрастните хора, както и за грижа и алтернативни форми на образование за децата, смята Владимирова. Тя посочи, че е крайно време възрастните да спрат да бъдат възприемани като хора, които си стоят вкъщи и ходят само по магазините и лекарите, а политиците да се сещат за тях само по избори. Те имат нужда от активен живот и младите предприемачи трябва да се възползват от това, препоръча проф. Владимирова.

По думите й вероятно печалбите от такова предприемачеството ще дойдат по-бавно, но бизнесът в България трябва да престане да се възприема като дейност, която носи несметни богатства за бързо време.

Иво Царев обясни, че фирма в региона със 700 работници дава 100 лева допълнителен месечен бонус, за да гарантира присъствието на работниците всеки ден на работното място. По думите му една от фирмите в региона от автомобилната индустрия е загубила 14 млн. лева инвестиция заради това, че не може да намери квалифицирани кадри.

Ситуацията е бъдеще без бъдеще, обобщи председателят на Националната асоциация на младите предприемачи Ивета Стефанова.

Тя посочи, че в България от средното образование излизат неграмотни деца без мотивация да учат, да се развиват, защото някой ги издържа и отказват да работят за заплати от по 500 - 600 лева. По думите й това е сериозен проблем, защото, когато някой реши да се занимава с предприемаческа дейност, кадри няма.

Проблем е и финансирането, каза Стефанова и допълни, че това, че "едни банки са готови да подпомогнат младите хора" е само добра рекламна кампания, а на практика това не се случва.

Административните пречки не дават сигурност на идеята за бизнес, а липсата на държавна политика за стимулиране на предприемачеството допълнително спъва всяка инициатива, каза Стефанова.

Младите хора могат да бъдат задържани в България, ако още от осми клас се организират курсове по по-сложно програмиране, смята Иво Царев. Той обясни, че в Смолян има чужди IT фирми, а младежите работят с желание там заради по-високото заплащане. Според него добрият интернет в България позволява развитието на този бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 36 rate down comment 0
Jay Gould
преди 8 години
Софтуерните компании се развиват защото политиците и журналистите не разбират нищо от този вид бизнес и това е единствената причина да не са го нападнали и да се опитват да го ''регулират'' и поделят между ''техни хора'' и ''експерти''.. А и колкото и да са прости им е ясно, поне на част от тях, че това е бизнеса на ума - решат ли да сложат дори малка пречка, просто хората и бизнеса се изнасят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 23 rate down comment 1
Jay Gould
преди 8 години
Статията е пълна глупост. Но е вярно, че квалифицираните кадри се изнасят. Не може например в туризма да искат английски, руски мандарин + висше, дори за метачка, а да плащат по 400 лв. Ами който знае език просто си заминава. А това, давали 1000 лв. не знам във Варна много фирми да дават такава заплата. Повечето заплати в провинцията са между 400 и 600 лв. не повече и то с клизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 23 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
В БГ само софтуерните компании правят опити в правилна посока да се справят с проблема, вероятно защото тези бизнеси са развивани от по интелигентни хора. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 21 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Прав си. Тук спор няма и НИКОГА не е имало. За чужбина пък да не говорим! Работата е там, че това образование и опит имат ЦЕНА която търсещия ги /местния бизнес/ НЕ е склонен да плати. Никой никъде и чужбина също, не получава нещо безплатно. Дори социалистическа България не получаваше тези неща безплатно. Младите хора трябва да имат мотив за да учат това което бизнеса иска от тях!!! Джобните пари не са достатъчен мотив. Пишеш за чужбина ? Ако нямаш предвид турските и арабски дюнерджийници и тем подобни бизнеси, то значи знаеш, че там заплатите са само една част от целия компенсационен пакет предлаган от сериозните компании. Дори и да се явяват само част от него те заплатите са главозамайващо по високи от тези в БГ. и най важното съобразени със стандарта на съответната държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 11 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
:) Сега.. тук говорим за труд и за пари нали? Това, че някой е душевно богат е друга тема. Богатството НЕ Е субективно, съвсем количествено измеримо си е. Виж. щастието да.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 11 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
какво да ти кажа в очите? Не виждам нещо да съм казвал на теб. На човек с такъв ник нямам какво да кажа, той сам си е казал всичко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 32 rate down comment 1
senzor
преди 8 години
Апартамента над майка го купи една 55 годишна жена която от 10 години работи в Гърция, гледа баби. Това е петия апартамент който купува за това време. Бившата приятелка на сина ми замина преди 6 години за щатите. Миналата година си изплати ипотеката за къща за 250 000. Мой приятел замина за Канада 1990та година. Вече има транспортна фирма с 15 тира. Имам много примери още но факт е че никой не се е върнал тук преди пенсия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 31 rate down comment 0
senzor
преди 8 години
Докато големи заплати се дават само в администрациите и не производствените сектори няма да имате работници. Ако не вярвате вижте кой каква кола кара и къде учат децата му. Това наблюдение се отнася само за хора на заплата, не за бизнесмени. Изключение е електропроизводството, там работниците получават добри заплати.Основният проблем е че с данъци, мита, такси, акцизи, концесии и други методи голяма парична маса се превръща в бюджетни заплати. Отделно фирмите плащат високи заплати само на служителите си и работниците бягат в чужбина или работят тук колкото да не заспят. За това се търсят работници притиснати от кредити или друга безизходица които няма къде да мърдат и бачкат здраво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 22 rate down comment 4
george353
преди 8 години
Малко са тези дето ще дадат стартова заплата от хиляда лева за човек без опит и със съмнително образование. В чужбина дори не те взимат на работа ако нямаш небходимия ценз и опит, та камо ли да искаш висока заплата. Свързваш двата края с кредитни карти и караш от заплата до заплата. Тук поне имат *** и тати със собствен апартамент дето да лентяйстват по цял ден. Лошото че трябва да напуснат страната за да разберът какъв ги чака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 17 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Много драсках но ..ха ха ха то толкова бисери та не мога се спра да се смея! ха ха ха"По думите й това е сериозен проблем, защото, когато някой реши да се занимава с предприемаческа дейност, кадри няма."====Аз пък реших да садя чушки , но като купих земята и я изорах се сетих, че ....НЯМАМ ПАРИ за ЧУШКИ! ха ха ха ха!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още