IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христина Христова: 60% са трайно безработните, от тях 14 на сто са висшисти

Структурата на безработицата е тревожна, коментира бившият социален министър

09:14 | 18.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Положителна тенденция е спадащото ниво на безработицата, но структурата ѝ остава тревожна. Това мнение изказа  пред Bloomberg TV Bulgaria Христина Христова, бивш социален министър и сегашен председател на „Института за семейна политика”. По думите ѝ 60% са трайно безработните, а от тях 14 на сто са с висше образование, а 17% са младежи, които не могат да намерят първото си работно място.  

Христова коментира и разминаването на данните, представени от различни институции – според статистиката в страната има 279 хил. безработни, а според Агенцията по заетостта – 305 хил.

21,5% от младежите нито учат, нито работят, а една от причините е формалното образование, което не помага на завършилите да намерят първото си работно място, смята тя.

85% от напускащите страната са до 38-годишна възраст, допълни бившият социален министър.

Това мнение защити и  управителят на JobTiger Светлозар Петров.

Той също коментира, че училището не дава достатъчно практични знания. От гледна точка на безработицата обаче според него е проблем делът на хората, които приключват образованието си в 4 – 5 клас. Те трудно получават първо работно място.  "Ако погледнем групата на хората, които нито учат, нито работят, те в голямата си степен са ниско образовани", заяви той.

По думите му решението трябва да е дългосрочно и то пак чрез образование. 

Според Христова програмите за намаляване на безработицата са полезни, но е налице и обективен демографски проблем. През 2001 г. на 100 пенсиониращи на пазара на труда навлизаха 124, а сега през 2015 г. на 100 излизащи идват само 60 нови служители.

Петров открои и друг проблем - по думите му процедурата за издаване на сини карти е тромава – те са едва около 160 – 170 годишно. 

„Все още е модерно да работиш в чужбина, но е унизително да се преместиш на 100 км, където има добра работа“, заяви той. Христова се съгласи с тезата, че българите по принцип не са мобилни. "Закотвяш се там, където ти е жилището", заяви тя.

Според нея бизнесът все още не дава достатъчно стипендии, например на студенти с търсени специалности в Техническия университет. 

Светлозар Петров обаче все пак призна, че има и фирми, които предлагат стипендии, но често никой не ги иска, защото фирмата е в областен град, където никой не иска да живее.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още