fallback

Започна обучение на медици за действие при терористичен акт

Специалисти от МВР, ВМА и експерти по тероризъм ще разясняват за организацията при масови инциденти

11:22 | 19.05.16 г.

Започна обучение на екипи на Спешна медицинска помощ от цялата страна за действие при евентуален терористичен акт, съобщи БНР.

Медиците ще се обучават как да действат най-адекватно при тежки инциденти, сред които и бомбен атентат.

Медицинските тренировки ще се проведат в спешната университетска болница "Пирогов", пред чиято сграда ще бъде разгърната и мобилна болница. В учението ще участват и наши лекари, помагали на ранените от атентата на "Сарафово".

Обучението се организира от Българското дружество по спешна медицина на асоциацията на работещите в спешната помощ.

На симпозиума са поканени експерти от Министерството на вътрешните работи и експерти по тероризъм, които да изяснят същността на терористичния акт, видовете терористични актове, особеностите на протичане на терористичния акт, както и какви мерки да се вземат, поясни за националното радио д-р Десислава Каталиева, председателят на асоциацията на работещите в спешната помощ.

Поканили сме и колеги от ВМА, които имат конкретен опит при бойни действия, които да ни запознаят с особеностите при взривна травма и при активна стрелба, както и при организацията на медицинското обслужване при масови инциденти, обясни Кателиева.

На обучението са поканени и екипи от всички центрове по Спешна помощ и всички спешни отделения в страната. По думите на Кателиева това са структурите, които трябва първи да реагират заедно с останалите структури за спешно реагиране.

Предвидено е и участие на авариен доброволчески отряд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:00 | 10.09.22 г.
fallback