IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна обучение на медици за действие при терористичен акт

Специалисти от МВР, ВМА и експерти по тероризъм ще разясняват за организацията при масови инциденти

11:22 | 19.05.16 г.
Започна обучение на медици за действие при терористичен акт

Започна обучение на екипи на Спешна медицинска помощ от цялата страна за действие при евентуален терористичен акт, съобщи БНР.

Медиците ще се обучават как да действат най-адекватно при тежки инциденти, сред които и бомбен атентат.

Медицинските тренировки ще се проведат в спешната университетска болница "Пирогов", пред чиято сграда ще бъде разгърната и мобилна болница. В учението ще участват и наши лекари, помагали на ранените от атентата на "Сарафово".

Обучението се организира от Българското дружество по спешна медицина на асоциацията на работещите в спешната помощ.

На симпозиума са поканени експерти от Министерството на вътрешните работи и експерти по тероризъм, които да изяснят същността на терористичния акт, видовете терористични актове, особеностите на протичане на терористичния акт, както и какви мерки да се вземат, поясни за националното радио д-р Десислава Каталиева, председателят на асоциацията на работещите в спешната помощ.

Поканили сме и колеги от ВМА, които имат конкретен опит при бойни действия, които да ни запознаят с особеностите при взривна травма и при активна стрелба, както и при организацията на медицинското обслужване при масови инциденти, обясни Кателиева.

На обучението са поканени и екипи от всички центрове по Спешна помощ и всички спешни отделения в страната. По думите на Кателиева това са структурите, които трябва първи да реагират заедно с останалите структури за спешно реагиране.

Предвидено е и участие на авариен доброволчески отряд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още