IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 30% е намалял потокът от нелегални мигранти към България

Имаме готовност да променим организацията по охрана на границата, каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова

10:43 | 25.05.16 г.
С 30% е намалял потокът от нелегални мигранти към България

С 30% е намалял потокът от нелегални мигранти към страната ни през последната година. Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

На практика Балканският маршрут е затворен към този момент, но процесът може да се обърне, тъй като има пренасочване на бежанските вълни на юг, отбеляза Бъчварова. Тя уточни, че имаме готовност да променим организацията по охрана на границата.

„Тази вълна на хора, които искат да достигнат Европа, просто търси начин да се пренасочи, като премине през най-слабите точки на защита на външните граници“, отбеляза тя. 

Относно охраната по границата Бъчварова напомни, че вече е изградено добро сътрудничество с армията. Предстои за охрана по браздата да бъдат и постоянно назначени служители на Гранична полиция, което ще доведе до намаляване на броя на командированите служители на МВР.

„Не бих казала, че има преки рискове, но следим ситуацията и имаме готовност да променим организацията, която имаме по охрана на нашата граница. Да не забравяме, че изграждането на защитното съоръжение е към своя край, а то само по себе си е една изключително добра защита“, каза вътрешният министър.

Споразумението между България и Турция за реадмисия на бежанците е друг документ, извън условията на общата декларация между ЕС и Турция, каза още министърът по повод изявлението, че Турция може да се откаже от споразумението за реадмисия, ако не се стигне договореното до визова либерализация.

„Внимателно следих изявлението. Турция поставя условие, че ако нейното изискване за визовата либерализация не бъде прието, ще има суспендиране на документи, европейски, но без да се пояснява дали става въпрос и за двустранните споразумения. Съдейки по изключително конструктивния диалог, който сме имали в последно време с турската страна, надявам се това да не се случи“, коментира Бъчварова.

В новото турско правителство не е сменен министърът на външните работи, което е знак за продължаване на политиката, коментира тя.

Законът за МВР вероятно ще влезе за първо четене в зала идната седмица, коментира още вицепремиерът.

"Няма да се откажа от това да довършим реформата по начина, по който се уреждат трудовите правоотношения на служителите в МВР, за да можем да подредим и структурно министерството", посочи Бъчварова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още