IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвместни патрули на МВР и военни ще охраняват южната ни граница

Няма извънредна ситуация, но е налице известно напрежение в някои бежански лагери в Северна Гърция, каза министърът на отбраната

15:42 | 14.04.16 г.
<p>
	<span lang="bg-BG">През уикенда </span>Бойко Борисов откри Многонационалното тактическо учение &quot;Ответен удар 16&quot; на учебния полигон &quot;Ново село&quot; край Сливен. <em>Снимка: БТА</em></p>

През уикенда Бойко Борисов откри Многонационалното тактическо учение "Ответен удар 16" на учебния полигон "Ново село" край Сливен. Снимка: БТА

Като превантивна мярка от днес започва подготовка и предислоциране на военни формирования за изпълнение на съвместни задачи с екипите на "Гранична полиция" по усилване на охраната на българо-турската и българо-гръцката граници, съобщава МВР.

Съвместните патрули ще бъдат насочвани към отделни участъци на границата в зависимост от оперативната необходимост, уточняват от вътрешното министерство. 

Временните мерки са насочени към противодействие на евентуален засилен миграционен натиск.

Военният министър Николай Ненчев увери, че няма напрежение на границата и изпращането на още 300 военни е превантивна мярка. Преди началото на Консултативния съвет при президента Ненчев коментира, че няма извънредна ситуация, но е налице известно напрежение в някои от лагерите за бежанци в Северна Гърция.

Според министъра страната ни има готовност да реагира при евентуална по-мащабна бежанска вълна, допълва Dnes.bg. "Заради това бяха всички съвместни учения, които направихме с "Гранична полиция" и МВР", каза министърът.

„България се справя добре с мигрантската криза, колкото и да се опитват заради трима или десет мигранти да кажат, че не се справяме“, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, пише БТА.

„При тази организация на правителството, ние няма да допуснем такава бежанска вълна и това явно е проблем и търсят по най-ефективния начин да ни "разклатят" с обвинения за неспазване на правата на човека, на свободата на словото, на еди-кое си, което страшно много се продава на Запад“, каза Борисов.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още