IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oще 300 души от армията ще охраняват границата на България

На ден залавяме по 90-100 души, ако някой премине турската или гръцката граница, бива залавян у нас, твърди премиерът

13:34 | 11.04.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът Борисов (вторият отляво) и вицепремиерът Томислав Дончев. <em>Снимка: MС</em></p>

Премиерът Борисов (вторият отляво) и вицепремиерът Томислав Дончев. Снимка: MС

300 души от Българската армия допълнително ще бъдат насочени към границите ни, за да контролират бежанския поток. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на откриването на  многонационалното тактическо учение "Ответен удар 16" на учебния полигон "Ново село" край Сливен.

"Това са над 1000 км граници и не навсякъде може да бъде поставена ограда. Осигурили сме близо 100 млн. лв. за огради, техника и командировачни. На ден залавяме по 90-100 души, ако някой премине турската или гръцката граница, бива залавян у нас", каза Борисов. 

Министър-председателят увери, че се прави всичко възможно и се води превантивна дейност, така че да се знае, че у нас мигрантите не могат да преминат границите на ЕС.

"България е отворена само през официалните контролно-пропускателни пунктове. Всичко останало е затворено. Трябва да се внимава да не се насочи политиката към религиозни войни, там оправяне няма", каза още премиерът и добави, че в момента министрите на отбраната и вътрешните работи ежечасово комуникират с колегите си от съседните държави, за да се контролира бежанският поток.

Сред официалните гости на събитието в Ново село са началникът на отбраната ген.-лейтенант Константин Попов, министърът на отбраната Николай Ненчев, вицепремиерът Томислав Дончев и др.

Борисов пожела успех на личния състав и заяви, че е сигурен, че ще бъдат сертифицирани. Учението е за сертифициране на Моторизирана пехотна батальонна група от състава на Сухопътните войски на Република България, предаде БТА.

В учението участват до 740 военнослужещи, като 35 от тях са на Въоръжените сили на САЩ, както и до 190 единици бойна, транспортна и специална техника.

Оценяването на действията на бойната група се извършва от комисия от Командването на Сухопътните войски и Силите на САЩ в Европа.

За демонстрирането на постигнатите по време на учението способности на 19 април е предвиден Ден за високопоставени гости.

Още подобни новини четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
albobo76
преди 8 години
Изненадам се, че Булгари-СТАН се цензурира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
albobo76
преди 8 години
Възхищавам се на османският наместник в ***, как може да изговори толкова лъжи за толкова кратко време. Ограда може и имаше насякъде. Южната ни грница е доста под 1000 км и въпреки това 300 войника са крайно недостатъчно. Щом толкова добре се пази границата, какви са тези групи по 40-50 нелегално преминали, които ги залавят по сигнали на заблудени граждани на 100 км и повече навътре в ***? А бусовете с нелегални, случайно спрени в Бургас, София и т.н. Нета е пълен с клипове в които граждани залавят нелегално преминали, всички показват едно и също, граница няма, охрана няма, има утъпкани широки пътеки и много отпадъци от преминалите по тях. А граница няма, защото отавна сме част от новия османски халифат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още