IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители на продукти с географско указание могат да получат още пари от ЕК

Земеделският министър Десислава Танева ги призова да се възползват от увеличения със 111 млн. евро бюджет на програмите, за да се позиционират по-добре в Европа

16:13 | 04.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Производители на продукти с географско указание могат да получат още пари от ЕК

Всички български производители на продукти със защитено географско указание за произход могат да кандидатстват в промоционалните програми на Европейската комисия (ЕК). Това каза в Горна Оряховица министърът на земеделието и храните Десислава Танева, цитирана от БТА.

Тя призова производителите да се възползват от увеличения със 111 млн. евро бюджет на програмите, за да се позиционират на европейските пазари.

В Горна Оряховица министър Танева участва в откриването на Празника на горнооряховския суджук, който се организира за десети пореден път.

Тя припомни, че деликатесът е първият български продукт със защитено географско указание, вписано в европейския регистър, и само четири фирми от региона имат право да го произвеждат.

Горнооряховският суджук е първият български продукт, получил международна награда през 1861 г. в Италия, а писмените документи за приготвянето му датират от XVI век.

Следващите вписани продукти са българското розово масло, както и четири храни със специфичен местен характер. В момента е в процедура вписването на говеждата пастърма и пчелния мед, уточни министърът.

Такъв тип храни са приоритетни при участие в промоционалните програми на ЕК. Вписването им означава гаранция за традиция и качество, позната в съответния регион в продължение на векове, каза още Танева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още