fallback

Пада руското ембарго за продукти за детски храни

Вносителите ще трябва да доказват предназначението на продуктите

15:08 | 17.06.16 г. 13

Месото и зеленчуците, предназначени за производство на детски храни, се изключват от списъка на хранителните продукти, забранени за внос в Русия. Това стана ясно на среща на агроминистъра Десислава Танева с руския й колега Александър Ткачов, съобщават от Министерството на земеделието и храните. Срещата е в рамките на XX-я Международен икономически форум в Санкт Петербург.

Постановлението за детските храни е издадено на 27 май 2016 г.

Съгласно документа вносът на агропродукти се разрешава при потвърждаване на целевото им предназначение. Вносителите ще трябва да докажат, че продуктите, които влизат Русия, са предназначени за детска консумация.

Руската страна е заявила на днешната среща, че в момента са на етап работно обсъждане нормативните актове за процедурите, които ще приложат това постановление. 

„Темата, която вълнува най-много цялата земеделскa общност в България, е отпадането на ембаргото и ще могат ли изнасялите ембаргови стоки предприятия да ползват старите одобрения или ще трябва отново да заявят и получат одобрение", посочи министър Танева. Руската страна информира, че след изтичане на 2 години от прекратяване на доставките българските предприятия трябва да минат нова процедура по одобрение.

Танева съобщи, че в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са постъпили заявления от редица нови предприятия, които имат желание за търговия с Русия след отпадане на наложените ограничения.

Тя посочи, че предприятия с руско участие са инвестирали близо 35 млн. евро в изграждане на лозови насаждения и винарни в България, като са се възползвали и от европейски програми за подкрепа. Подобни инвестиции има и в предприятия за преработка на зеленчуци, а отскоро има и заявен интерес за преработка на тютюн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:13 | 12.09.22 г.
fallback