IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пада руското ембарго за продукти за детски храни

Вносителите ще трябва да доказват предназначението на продуктите

15:08 | 17.06.16 г. 13
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Месото и зеленчуците, предназначени за производство на детски храни, се изключват от списъка на хранителните продукти, забранени за внос в Русия. Това стана ясно на среща на агроминистъра Десислава Танева с руския й колега Александър Ткачов, съобщават от Министерството на земеделието и храните. Срещата е в рамките на XX-я Международен икономически форум в Санкт Петербург.

Постановлението за детските храни е издадено на 27 май 2016 г.

Съгласно документа вносът на агропродукти се разрешава при потвърждаване на целевото им предназначение. Вносителите ще трябва да докажат, че продуктите, които влизат Русия, са предназначени за детска консумация.

Руската страна е заявила на днешната среща, че в момента са на етап работно обсъждане нормативните актове за процедурите, които ще приложат това постановление. 

„Темата, която вълнува най-много цялата земеделскa общност в България, е отпадането на ембаргото и ще могат ли изнасялите ембаргови стоки предприятия да ползват старите одобрения или ще трябва отново да заявят и получат одобрение", посочи министър Танева. Руската страна информира, че след изтичане на 2 години от прекратяване на доставките българските предприятия трябва да минат нова процедура по одобрение.

Танева съобщи, че в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са постъпили заявления от редица нови предприятия, които имат желание за търговия с Русия след отпадане на наложените ограничения.

Тя посочи, че предприятия с руско участие са инвестирали близо 35 млн. евро в изграждане на лозови насаждения и винарни в България, като са се възползвали и от европейски програми за подкрепа. Подобни инвестиции има и в предприятия за преработка на зеленчуци, а отскоро има и заявен интерес за преработка на тютюн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 7 години
Михале, знаеш ли какво е "кутер" ? А ако знаеш, виждал ли си руски такъв ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 5
khao
преди 7 години
България като се прибера....---добре де като се разпадне ЕС, дето толкова го искаш .. къде ще береш боровинки ? нали тогава трябва да се прибереш тук и в твой интерес е да има ЕС ... не мога да разбера що си режеш клона ? или викаш то е в руските ти гени :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 7 години
еййй глада е по силен от тока ...... или беше искандера :):) както и да е ... то се знаеше кво ще стане с московското феодално царство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 7
michaelis12
преди 7 години
Ти поне само руски раоти носиш, я донеси нещо от руския trade balane щото тоя в БГ нещо издиша http://***.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/balansyt-po-tekushtata-smetka-na-bylgariia-otnovo-izleze-na-minus-219129/Това е и причината да бягат хората от деградиралата Американска Колония България щото вносни детски храни има ама хората нема с кво да си ги купат, че по-важно на наркобосове да се спасява живота у нас, от колкото да се толерира и развива населението ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 7
michaelis12
преди 7 години
Нема нужда да ми ги носиш наденици и сирене ям ги в България като се прибера и всичко е 16 Ета и е достатъчно гадно явно внасяме от руските яжте си ги вие в БГ аз не изпитвам нужда ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 9
michaelis12
преди 7 години
ми глей те ги на форума кво говорят ве тикви в България сте у 6-та глуха .... :)) евати дезинформираното просто племе ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 9
4ervenasgan
преди 7 години
Така е мише, жабаря клекна....и затова:Европа удължи санкциите срещу Русия заради анексирането на Крим. :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 11
needtoknowmore
преди 7 години
Рашките толкова не можаха да произведат месо и зеленчуци ... важното е че дрънкат оръжията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 15
michaelis12
преди 7 години
LIVE: Second Day of Saint Petersburg International Economic Forum (SPIEF)https://***.youtube.com/watch?v=x55bdf3jP04----------------------------------------------------------------------------------------сега ги гледам тея ЕС дет "налагат санкциите" всичките са в Санкт Петербург в момента говори жабара Ренци .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още