fallback

Пускат метрото до "Хладилника" преди края на юли

Участъкът от 1,3 км е на стойност 43 млн. лв., очаква се нови над 20 хил. души дневно да го ползват

13:38 | 30.06.16 г. 3

Преди 31 юли ще пуснато в експлоатация разширението на втория метродиаметър от метростанция "Джеймс Баучер" до кръстовището на бул. "Черни връх" с бул. "Хенрих Ибсен" и ул. "Сребърна". Това заяви днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с министъра на транспорта Ивайло Московски провери обекта, предаде БТА.

Участъкът от 1,3 км с една метростанция "Витоша" е на стойност 43 млн. лв.

Изграждането му започна през 2014 г. изцяло с общински средства, защото тогава държавата отказа да съфинансира проекта, припомни кметът. Впоследствие проектът е разделен на две фази, като първата е финансирана по ОП "Транспорт" (2007-2014 г.), а втората - от новата оперативна програма.

Строителството е вече завършено, след 10 дни мотрисите започват да се движат без пътници, като преди края на юли метрото ще се движи за гражданите, каза столичният кмет.

Тя подчерта, че с новата отсечка в София ще има 40 км метролинии с 35 метростанции. Участъкът ще спести над 70 тона вредни емисии годишно. Очаква се нови над 20 хил. души дневно да ползват тази отсечка.

Министър Московски подчерта, че въпреки тежките финансови затруднения през 2014 г. метрото ще бъде пуснато в срок.

По повод проверката на обществената поръчка в Центъра за градска мобилност за 60 навеса на спирки, заради която бе отстранен зам.-кметът по транспорта Любомир Христов, а ръководството на ЦГМ подаде оставка, Фандъкова обяви, че са открити сериозни пропуски при техническото изпълнение на част от спирките.

Фандъкова е поискала да се прекрати договорът с изпълнителя, да се поиска възстановяването на цялата платена сума, както и ЦГМ да поеме поддръжката на тези навеси. Ако изпълнителите не се съгласят на това, да се заведат дела, за да може да се претендира цялата сума, което договорът напълно позволява, отбеляза столичният кмет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:29 | 09.09.22 г.
fallback