IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски инвеститори може да разширят присъствието си у нас, очаква Стамен Янев

Директорът на агенцията за инвестиции не изключва възможността за преместване на бизнес от Великобритания в България заради Brexit

08:25 | 06.07.16 г.
Британски инвеститори може да разширят присъствието си у нас, очаква Стамен Янев

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев не изключва възможността за преместване на бизнес от Великобритания в България заради Brexit. Пред БТА той отбелязва, че има възможност и за разширяване на присъствието в нашата страна на вече установили се британски инвеститори.

"На този етап нямаме нови запитвания от британски инвеститори, но продължава работа по вече заявен инвеститорски интерес", коментира за агенцията Янев. Става дума за две запитвания от мултинационални компании през британски консултанти, които работят с големи инвеститори в търсене на най-доброто инвестиционно предложение за клиентите си, уточнява той.

Изпълнителният директор на БАИ отбелязва, че към момента британските инвестиции у нас се характеризират с малки участия в български компании и с покупка на недвижими имоти, като допълва, че тези фирми остават стабилни в желанието си да продължат работа в България.

Инвестиционното поведение на британските фирми се характеризира с покупката на миноритарни дялове и впоследствие разширяване на участието в капитала на съответното дружество, отбелязва Янев и прогнозира, че може да се очаква разширяване на участието на фирми, които вече са се установили в България.

Според него не може да се очакват някакви апокалиптични събития в България заради Brexit от икономическа гледна точка, по-скоро те ще са политически. "Говорим за процедура, която дори не е стартирала, а самото понятие Brexit не е изяснено", допълва той. Според него първоначалният шок от излизането на Великобритания от ЕС е нормално да се отрази на финансовите пазари, да доведе до срив на валутите и от там върху износа.

Стамен Янев очаква, че Великобритания, която се е доказала като добра в преговорите, ще се опита да раздели нещата по отношение на политическите и икономическите ангажименти, така че да се възползват от привилегиите, които дава участието в общия икономически пазар на Европа. Тук е моментът лидерите на останалите членове на ЕС да договорят и съответната такса за участие на съответния пазар, добавя той.

Въпреки че подобни кризи за определен тип бизнес могат да бъдат възможност, всяка неяснота създава проблем за инвеститорите, които са чувствителни към това да има предвидимата правна система, каквато предлагаше участието в общия европейски пазар, коментира Янев. Той обаче посочва, че Лондон остава един от основните финансови центрове в Европа и той ще се съхрани като такъв и заради връзката му с другия глобален финансов пазар - този в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още