fallback

Пенсионната система остава на дефицит през следващите 45 години

От 5,3% през 2016 г. дефицитът ще достигне 6,8% към 2060 г., каза управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков

11:37 | 06.07.16 г. 3

Пенсионната ни система трайно ще остане на дефицит през следващите 45 години, което ще изисква субсидия от държавния бюджет, и ако в краткосрочен план финансовото състояние ще се подобрява, в дългосрочен то ще се влоши. Това заяви управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Дефицитът от 5,3% през 2016 г. ще достигне 6,8% към 2060 година, посочи той.

Управителят на НОИ коментира данните от последния актюерски доклад на института, който обхваща 45-годишен прогнозен период. Докладът очертава тенденции с цел да подпомогне управляващите във вземане на решения за осигуряване на финансовата жизнеспособност на пенсионната система в бъдеще, поясни Петков.

Във връзка с очакванията за петкратно увеличение на разходите за пенсии до 2060 г. Петков каза, че те ще се увеличават по-бързо от БВП, а в същото време се очаква броят на пенсионерите да намалее с 400 хиляди души. Прогнозите на института залагат в края на 2060 г. разходите за пенсии за трудова дейност да достигнат 11,4% от БВП спрямо 9,3% сега. Това ще натовари повече държавния бюджет, защото около половината от този разход ще продължи да се финансира от държавата, което би ограничило възможностите за финансиране на други публични политики и сектори, коментира Петков. 

В краткосрочен период се очаква спад в коефициента на заместване на дохода от 45% на 40%, коментира още управителят на НОИ. И обясни, че това ще се дължи на изоставане в осъвременяването на пенсиите от ръста на средния осигурителен доход. Хората трябва обаче да са наясно, че първият стълб на пенсионното осигуряване няма да е достатъчен, за да запазят нивото на жизнения си стандарт. Първият стълб осигурява коефициент на заместване от порядъка на до 45 на сто от дохода, предупреди той.

Относно промените, свързани с инвалидните пенсии, които предстои да се направят, Петков каза, че 970 хиляди е броят на личните инвалидни пенсии към момента, защото законът доскоро позволяваше получаване на повече от една такава. Тези инвалидни пенсии струват на държавното обществено осигуряване (ДОО) 1,7 млрд. лева, или 20 на сто от бюджета за пенсии, обясни управителят на института и изтъкна, че е предвидено НОИ да участва в експертизата на работоспособността на втори етап след медицинската експертиза.

Към момента около 5 хил. души са се възползвали от правото да прехвърлят парите си за втора пенсия от частните пенсионни дружества към първия стълб, каза Бисер Петков относно промените в Кодекса за социално осигуряване, позволяващи прехвърляне на партидите.

Още от разговора може да видите в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:38 | 13.09.22 г.
fallback