IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две трети от възрастните хора в ЕС предпочитат плавно пенсиониране

В България застаряващите са изключени от обучение и нямат почти никакви възможности за по-плавно пенсиониране, констатират от Световната банка

17:08 | 22.06.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Снимка: freeimages.com

Около две трети от хората след 55-годишна възраст в ЕС предпочитат постепенно пенсиониране и почасова работа. Мит е, че възрастните работници не искат да продължават да работят и предпочитат да се пенсионират, каза Виктория Леви, старши икономист в Световната банка, която представи проучване за застаряването в Централна Европа и Балтийския регион.

По думите на Виктория Леви бариерите пред възрастните хора в България са, че са изключени от обучение и няма почти никакви възможности за по-плавно пенсиониране, каквито има в по-старите държави от ЕС, съобщи БТА.

Според проучването в рамките на ЕС в страните от Централна Европа и Балтийските държави населението застарява по различен начин, раждаемостта като цяло е спаднала до по-ниски равнища в сравнение с ЕС-15. Средната очаквана продължителност на живота е под тази за ЕС-15, като в повечето случаи разликата е между четири и седем години. Намаленото дълголетие се обяснява с по-високото равнище на смъртност сред бедните, а наред с това емиграцията на младите хора ускорява процеса на застаряване и води до намаляване на населението. 

За България запазването на здравето на възрастните хора трябва да е приоритет. По думите на Леви ако се намали смъртността, причинена от заболявания на кръвоносната система, в България смъртността ще е по-ниска от тази в ЕС.

Според директора на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков в сегашната ситуация европейските нации имат нов шанс в световната надпревара по-активно да използват капацитета на старшото си поколение.

Като друг мит за бъдещите пенсионери Виктория Леви посочи представата за по-малката им продуктивност като работници. Тя изтъкна, че има доказателства, че при възрастните хора, ако има влошаване на когнитивните умения, то се компенсира с натрупан опит. Възрастните хора предпочитат също така да се пенсионират съвместно с партньора в живота си.

Проучването препоръчва осигуряване на по-гъвкава организация на работата, по-голям дял на работата на непълно работно време, както за работниците в предпенсионна възраст, така и за родителите на малки деца, за обезпечаване на по-дълъг трудов живот на застаряващата работна сила.

От Световната банка смятат, че за България са необходими образователни мерки. Леви припомни проучване от 2012 г., според което България има най-високо ниво на функционална математическа неграмотност, което се отразява на качеството на работната сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 7 години
Виш с'я. В банката може да се работи повечко години, а и заплатите са по-други. Да хвърляш *** или бетон - тук е ясно! Пенсия може и да не доживееш. Но........ задължително трябва да се осигуряваш!!!!!!!!!!!!!!!!ДемоНкрация бе братко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
stanislavr
преди 7 години
Ако имаш фиш за заплата, или друг документ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
stanislavr
преди 7 години
Не сър! При средна възраст 71 години напред с краката, ако плавно се пенсионираш на 70, с памперс, катетър и всички останали канализации отведени по подходящ начин (пътека в здравната каца), държавата ще ти плаща пенцийка 1 година. Ако има фиш, виж колко отиват незнайно къде, но за достойни старини. А тая мома да се загрижи защо в САЩ няма нито 1 ден платен отпуск (договаря се от само от синидикатите) и нито 1 ден майчинство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
И на възрастните толкоз , ама няма накъде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
Sakamano
преди 7 години
Добре че са възрастните хора, като знам колко им се работи на младите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
power grid
преди 7 години
В тая световна банка явно работят доста посредствени хора.Май доброто за нея е просто да я затворят за да спрат да ръсят простотии по целия свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
Hahoto
преди 7 години
Не знам що скодоумията на Световната банка трябва да са някакво мерило......възрастните хора в България са изключени от обучение и няма почти никакви възможности за по-плавно пенсиониране....ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! Всеки може да учи и на 100 г. у нас. И що ще рече плавно пенсиониране? Като завършиш трудовия си стаж на 65, да продължиш да работиш нещо за хоби и ако към 80 те хване деменцията, да компенсираш с опит и виагра...Нищо умно от тая Световна банка не съм чул и прочел, но явно за това им плащат на такива като г-жа Леви, Дянков и сие индийски капацитети!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още