IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 45% от работещите пенсионери у нас се трудят по финансови причини

В ЕС около 63% от пенсионерите работят по финансови причини, а около 37% - заради удоволствието от работата

09:21 | 24.09.14 г. 4
Над 45% от работещите пенсионери у нас се трудят по финансови причини

Малко над 45% от българските пенсионери, които продължават да работят, го правят по финансови причини, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат за състоянието на населението в пенсионна възраст в 28-те държави от Европейския съюз (ЕС) към 2012 г.

Около 15 на сто от работещите български пенсионери се трудят допълнително, за да увеличат бъдещите си пенсионни доходи и едва под 10 на сто правят това заради удовлетворението от работата, отчита Евростат, цитиран от БТА.

Броят на пенсионерите у нас варира около 2,2-2,3 милиона души, а средният годишен размер на изплатена пенсия на един пенсионер у нас за всички видове пенсии достига около 2 500 лева годишно, според данни на националната статистика.

Най-значителен дял от пенсионери, които въпреки възрастта си продължават да се трудят, но заради удоволствието от работата, е отчетен в Норвегия и Дания - над 80 на сто от възрастните хора там работят не заради пари, а за удоволствие.

Около 70 на сто от пенсионерите в Люксембург, Белгия, Холандия и Швеция също остават на трудовия пазар заради удовлетворението от работата, а не поради належащи финансови причини, отчита Евростат.

На другия полюс са пенсионерите в Румъния и Гърция, където близо 80 на сто от работещите възрастни хора правят това поради финансови причини. В Словакия, Литва и Латвия близо 70 на сто от пенсионерите също се трудят допълнително заради липса на пари.

В Дания и Люксембург работещите пенсионери се трудят по 22 часа седмично, а в Норвегия - по 28 часа. Най-много допълнителни часове работят пенсионерите в Румъния и Гърция - по 40 часа седмично. Следват пенсионерите в България - по 38 часа седмично, в Словакия и Италия - по 36 часа, в Литва и Кипър - по 34 часа.

Според анализа на Евростат пенсионерите, които работят допълнително поради финансови причини, обикновено се трудят много повече часове от онези, които работят заради удовлетворението от работата. Освен това европейската статистика дефинира следните характеристики като финансови причини за допълнителен труд на пенсионерите: увеличаване на личните средства, осигуряване по-голям семеен доход, както и придобиване на по-високи пенсионни права. Нефинансовите причини за работа на пенсионерите включват само удовлетворение от работата.

Като цяло в ЕС около 63 на сто от работещите пенсионери правят това поради финансови причини, а 37 на сто - заради удоволствието от работата.

В първата група (на работещите по финансови причини) около 80 на сто го правят заради осигуряването на по-високи лични и семейни доходи, 14 на сто - заради увеличение на бъдещи пенсионни права и около 6 на сто - комбинация от двете.

Средно в държавите от ЕС около 16 на сто от хората в пенсионна възраст продължават да работят по едни или други причини, въпреки че получават пенсия за старост, отчита анализът на Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
КОРПОРАТИВНИЯТ ДАНЪК МОЖЕ И 10% ДА Е, НО ДОХОДИТЕ НА ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА ДА СЕ ОБЛАГАТ СЛЕД 10 000 ЛЕВА С 10% КАТО С ВСЕКИ 10 ХИЛЯДИ ДА СЕ ДОБАВЯ ПРОЦЕНТ, ТАКА ТАКА ЗА 20 000 ЩЕ СЕ ПЛАЩА 11%, А ЗА 100 000 20% И НА ВСЯКА 100 ХИЛЯДИ ОТГОРЕ И ПРОЦЕНТ ОТГОРЕ, ТАКА ЗА 200 000 ДАНЪКЪТ ЩЕ Е 21%, А ЗА 1 000 000 ЩЕ Е 30% - КАТО МОЖЕ ДА Е ДО ТУК - ИЛИ ЗА 2 000 000 ДА Е 31%, А ЗА 10 000 000 ДА Е 40%... И ТОВА ДА ВАЖИ И ЗА ЛИХВИТЕ. ЛЕВЪТ ДА Е ФИКСИРАН КЪМ 0,01 ГРАМ, ПЛЮС 0,01 БАРЕЛ ПЕТРОЛ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
БЪЛГАРИЯ ДА ВЗИМА ВСЯКА ГОДИНА 10 МИЛИАРДА ЛЕВА ВЪНШЕН ЗАЕМ, ЗА СЕМЕЕН БИЗНЕС 100 000 БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМА ЗА 50 000 ЛЕВА, 1 МИЛИАРД ЗА СЕЛСКИ ПЪТИЩА, 1 МИЛИАРД ЗА ГРАДОУСТРОИСТВО, 1 МИЛИАРД ЗА ОБРАЗОВАНИЕ, 2 МИЛИАРДА ЗА СРЕДЕН БИЗНЕС ЗА 1000 ПРЕДПРИЯТИЯ И ТЪРГОВИЯ ЗА РОДНИ СТОКИ - ДРЕХИ, ОБУВКИ, КОНСЕРВИ, МЕБЕЛИ, СГЛОБЯЕМИ КЪЩИ, СОКОВЕ, ХЛЕБНИ И ТЕСТЕНИ ИЗДЕЛИЯ, СЛАДКАРСКА ПРОМИШЛЕНОСТ. И ТАКА 10 ГОДИНИ. ЦЕЛТА Е ЗА ДЕСЕТ ГОДИНИ БВП НА БЪЛГАРИЯ ДА СТАНЕ 160 МИЛИАРДА ДОЛАРА С ДЪЛГ НА ДЪРЖАВАТА 90 МИЛИАРДА ДОЛАРА. ИЛИ ОЩЕ ПО-ДОБРЕ, ДА СТИГНЕМ БВП 250 МИЛИАРДА ДОЛАРА С ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ 150 МИЛИАРДА ДОЛАРА. МИНИМАЛНАТА ПОЧАСОВА ЗАПЛАТА ТРЯБВА ДА Е 35% ОТ БВП НА ЗАЕТ, А СОЦИАЛНАТА ПОМОЩ ДА Е 35% ОТ БВП НА ГЛАВА. 40% ОТ БОЛНИЦИТЕ ДА СА НА ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА, А ДРУГИТА НА ЗДРАВНИ КАСИ, КАКТО Е В СИНГАПУР. ПОЛОВИНАТА ОТ АКЦИЗА ЗА АЛКОХОЛ ДА ВЛИЗА В ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ И ЗА ПРЕГЛЕДИ И В ЧАСТНИТЕ, ДРУГАТА ПОЛОВИНА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ. КОРПОРАТИВНИЯТ ДАНЪК МОЖЕ И 10% ДА Е, НО ДОХОДИТЕ НА ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА ДА СЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Godo
преди 9 години
Тоест работещ пенсионер да получава 40% от сегашната си пенсия, това което не им се дава ще увеличи пенсиите. ТАКА Е ВДЕМОКРАЦИИТЕ, ТУКА ИМА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА ДИКТАТУРА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Godo
преди 9 години
При 3,5 милиона работна сила, и 2,7 милиона заети, и 1 милион работещи пенсионери. Излиза че безработната работна сила е 50%. И ако половината пенсионери о.коитто работят престанат да работят, тогава безработицата ще намалее с 500 000 души. А останалите 500 000 работещи пенсионери трябва да не получават пенсия, или поне да получават на база само осигуровки което е 40% от бюджета за пенсии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още