IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирмите у нас остават позитивни за бизнес контактите си с Великобритания

Малко под една трета от анкетирани от БТПП компании посочват, че ще претърпят негативи заради Brexit, защото имат бизнес отношения със страната

16:04 | 06.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българският бизнес, търгуващ с Великобритания, на този етап е относително спокоен за бъдещите си взаимоотношения с местните фирми. Това показват резултатите от анкета сред членовете на БТПП на тема „Великобритания – излизане от ЕС”.

Една пета от запитаните представители на бизнеса посочват, че излизането на Великобритания от ЕС няма да се отрази на бизнеса им, въпреки че търгуват със страната. В същото време 27% смятат, че ще претърпят негативи, защото имат бизнес отношения с фирми от Великобритания. Около половината от участниците – 46%, не очакват никакви промени, тъй като нямат бизнес връзки с британски фирми.

В случай, че ескалират настроения относно българите на Острова, това неминуемо би довело както до промени в паричните потоци към България от работещи там българи, така и на свободното движение в посока Великобритания, смятат запитаните в анкетата.

Почти 60% от участниците отговарят, че недостатъчната ефективност на европейската администрация е сред истинските причини за вземането на решение от избирателите на Великобритания за напускане на ЕС.

Голяма част – 44%, са на мнение, че високите разходи за участие в европейската интеграция и ниската възвращаемост също е сериозна причина за Brexit. Прекомерната намеса на ЕС във всяка сфера и ограничаване свободата на предприемачеството се посочва като друга причина от 32% от участвалите в допитването.

Огромната част от участващите в анкетата – 90%, са на мнение, че най-доброто решение в настоящата ситуация е да се търсят промени в рамките на ЕС. Съгласно изразените позиции може да се обсъди според спецификите на районите - географски и културни ценности и традиции, да се обособят по-малки конгломерати, способни да оцеляват при кризи.

Още новини за Brexit може да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още