IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на оборотите в търговията на дребно се забавя

Търговците на компютърна техника отчитат спад на оборотите от почти 7% на годишна база през май

12:54 | 08.07.16 г.
Ръстът на оборотите в търговията на дребно се забавя

Оборотът в търговията на дребно през май расте с 3,9 на сто на годишна база, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за май. На месечна база увеличението е по-ограничено – в рамките на 0,2%.

От статистиката обаче се вижда постепенно забавяне на ръста на оборота на годишна база в последните три месеца. За сравнение – през март оборотите в сектора търговия на дребно растяха с 6,3%, а през април – с 5,4 на сто.

С 13% се увеличават оборотите в сектора търговия на дребно чрез поръчки по пощата или онлайн. Ръстът по отношение на сектора за търговия с храни, напитки и тютюневи изделия е от 9,3 на сто на годишна база.

В същото време обаче с 6,8% намаляват оборотите на търговците на компютърна и комуникационна техника. По отношение на търговията с автомобилни масла и горива има увеличение на оборотите с 3,3%.

Спрямо април оборотите на търговците на горива обаче намаляват с 0,4%. Най-значим е спадът в сектора търговия с текстил, облекло и обувки – от 3,3%. При търговията с храни оборотите се свиват с 1,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още