IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стамен Янев: Инвестициите в иновации ще ни дадат предимство пред други държави

Различни компании са заявили намерения да открият към 10 хил. работни места у нас в следващите години, казва изпълнителният директор на БАИ

09:29 | 20.07.16 г. 7
<p>
	Стамен Янев, <em>снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Стамен Янев, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Инвестициите в иновации ще ни дадат технологично предимство пред други държави. Това казва в интервю за в. „Стандарт“ изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев.

„Това е концептуален бранд - България да се превърне във високотехнологичния хъб, допирната точка между Изтока и Запада“, казва той.

За целта вече са разработени две концепции - подготвен от БАИ стратегически анализ и Иновационната стратегия за интелигентна специализация, които се припокриват и така се очертават 7 приоритетни сектора с най-голям потенциал за развитие.

Стамен Янев припомня, че Южна България покрай добре развитата инфраструктура се радва на по-голям инвеститорски интерес. 

„Хубаво е всеки регион, всяка община, да имат своите стратегически проекти. И съответно това да бъде част от домашното, което трябва да се напише от отделните общини и да се подготвят за инвеститорския интерес“, препоръчва той на кметовете.

На въпрос за бъдещи инвестиции той казва, че вече са сертифицирани 9 проекта, които са на обща стойност над 200 млн. лв. На тяхна база предстои да бъдат разкрити над 3 хил. нови работни места. Към настоящия момент има и други нови 19 проекта, които чакат сертифициране. Те са на обща стойност над 400 млн. лв. Новите работни места, които те биха могли да разкрият през следващите 3 години, са приблизително 6 300.

Запитан дали заради Brexit британски инвеститори ще разширят присъствието си у нас той отговаря, че на този етап не бива да спекулираме, тъй като няма яснота около излизането на Великобритания от ЕС.

„Това са доста хипотетични разговори, но чувам от някои места, че големи компании, та дори и британски, обмислят варианти за преместването на централите си на различни места в Европа. При положение, че имаме добри макроикономически показатели, ние определено имаме какво да предложим на британските инвеститори. Към настоящия момент работим по няколко запитвания от британски инвеститори, но те са установили контакт с нас преди референдума“, обяснява Янев.

Като цяло по думите му британските инвестиции в България са под формата на различни миноритарни пакети в дружества, както и в недвижими имоти на физически лица.

По повод идеята да се слеят БАИ и Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия той пояснява, че е бил член на работната група, която изготвила проекта на закон за сливане на двете агенции.

„Ако имаме големи чуждестранни мултинационални компании с ясна стратегическа цел за установяване в България, те могат да дадат перспектива на младите“, коментира шефът на БАИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 години
по изказването си личи че нямаш и два дена трудов стаж, абсолютни глупости пишеш отново ... малките и средните са двигател и те по бързо се адаптират към променяща се среда ... големите корпорации за тромави заради администрацията и лаладжиите като теб които са хиляди там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
Kosto
преди 7 години
България има нужда от повече държава в икономика....че държава е активен участник на пазара, активен преразпределител, активен регулатор.ТОВА Е! За целта трябва да има НЯКАКВА що годе независима държава с признаци на държавност...а не Калинки да се надпреварват, кой какво държавно да продаде срещу комисионна. Държавата била лош стопанин? Лошите стопани си имат ЕГН и три имена...Приватизацията на всичко не е панацея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Vesko94
преди 7 години
Общо казано големите кампании дърпат конците. За едно малко или средно предприятие е по-трудно да стъпва на нови пазари, да преговаря за едно или друго, да влияе, ако искаш, на правителствата на света. Малките и средните предприятия са силно зависими от пазара, в който оперират. Сиреч, ако дадена фирма развива бизнеса си на българския пазар, тя ще зависима почти изцяло от него. А предполагам виждаш какво е състоянието на вътрешния пазар у нас. Винаги съм смятал, че в България има нужда от повече държава в икономика. Било то чрез държавно финансиране на проекти, в което отделни частни компании да участват, било то чрез директна намеса на държава, под формата на публични дружества. В този форум, а и в България като цяло, заради годините на масова неолиберална пропаганда, хората започнаха да мразят думичката "държава", свързвайки я с близкото минало на страната. Опитът на запад от нас обаче показва, че държава е активен участник на пазара, активен преразпределител, активен регулатор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Slavi.13
преди 7 години
Смешни и пусти приказки! И кой ще работи в тея компании?! Та нали 2 200 000 напуснаха България! Или ще се върнат тук за да работят за 500 лв.?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Slavi.13
преди 7 години
Смешни и пусти приказки! И кой ще работи в тея компании?! Та нали 2 200 000 напуснаха България! Или ще се върнат тук за да работят за 500 лв.?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
obafeme
преди 7 години
Къде са тези чужди инвестиции, че не се виждат. Последните пет години сме само надолу. Тази година сме нулема, очаквам догодина да сме на отрицателна територия, т.е. чужденците да се изнасят. Плашат се от нещо, от какво ли? (реторичен въпрос)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Kosto
преди 7 години
Ако имаме големи чуждестранни мултинационални компании с ясна стратегическа цел за установяване в България, те могат да дадат перспектива на младите- A ако имаме по-малки, но български компании по-лошо ли ще е? Голямо напиране да продадем собствения си магазин, за да сме продавачи в "големия, мултинационален"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още