fallback

Москва пита за българската зона на отговорност в Черно море

Според руското министерство на отбраната границите на зоната на отговорност на въздушното пространство на НАТО са "въображаеми"

12:42 | 26.07.16 г. 25
Автор - снимка
Създател

Руското министерство на отбраната не е било уведомено от военното министерство на България за допуснати нарушения на правилата за полети в "българската зона на отговорност на въздушното пространство на НАТО" от страна на руски военни самолети. Ведомството би искало да получи разяснения за това какво представлява тя, става ясно от изявление на официалния представител на руското Министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, цитирано от ТАСС. 

Изявлението е пряк коментар на изказването на българския министър Николай Ненчев по Нова телевизия.

„С нескрита изненада научихме за изказването на българския министър на отбраната Николай Ненчев пред местната Нова телевизия за предполагаеми нарушения при полетите през последния месец на определената „българската зона на отговорност на въздушното пространство на НАТО“ от руски военни летателни апарати с „изключени транспондери", заяви представителят на руското министерство на отбраната.

„На първо място бих искал пояснения, и не само за нас, от министъра за това докъде от въздушните граници на България се простират границите на въображаемата „зона на отговорност на въздушното пространство на НАТО". Самолетите на руските военновъздушни сили наистина имат планирани редовни полети над Черно море. Самолетните маршрути са в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води, а в допълнение - всички полети, включително тези през юни, са проведени само с включени транспондери", пояснява Конашенков.

Миналия петък премиерът на България Бойко Борисов каза, че отново са зачестили случаите на полети на руски самолети в близост до българското въздушно пространство. Министърът на отбраната Николай Ненчев пък коментира, че "навлизането на руски самолети в зоната ни на отговорност е провокация с неясна цел".

„Между великите сили става нетърпимо. Всяко малко регионално конфликтче, един инцидент. Отново започнаха руски самолети да наближават въздушното ни пространство. Те правят това регулярно. Идват през Черно море, близко до нас, завиват и си отиват", каза тогава премиерът.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:59 | 13.09.22 г.
fallback