IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП иска парламентът да обяви Черно море за демилитаризирана зона*

Социалистите вече са внесли проект за това в Народното събрание

13:26 | 14.07.16 г. 2
БСП иска парламентът да обяви Черно море за демилитаризирана зона*

БСП поиска парламентът да излезе със специално решение за обявяване на Черно море за демилитаризирана зона. Социалистите вече са внесли проект за това в парламента.

Тяхното решение предвижда парламентът да възложи на правителството да предприеме нужните действия за обявяване на Черно море за демилитаризирана зона, а на председателя на парламента да информира и да призове за подкрепа парламентите на страните членки на Черноморското икономическо сътрудничество в тази посока.

Мотивите са пълното разминаване на позициите на министри, на премира и на президента, обясни лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя цитира изказване на външния министър Даниел Митов, който твърди, че трябва да има засилено присъствие на НАТО в Черно море, както и на военния Николай Ненчев, който казва, че засилването на Югоизточния фланг на НАТО е гаранция за сигурност. 

Нинова припомни и думите на премиера Бойко Борисов, който призова за спокойствие в Черно море и обвини президента Росен Плевнелиев, че няколко пъти направи изказвания в пълен разнобой с тези на министрите и на премиера.

"Заради това искаме решение на парламента, че Черно море е зона на мир и сигурност, тези хора ще вкарат България във война", предупреди тя.

Въпреки това Нинова не смята, че депутатите от ГЕРБ ще застанат зад предложението на нейната партия, защото Бойко Борисов си играел на популизъм.

Депутатът Ангел Найденов, който е бивш военен министър, уточни, че предложението за решение не означава закриването на военноморските ни сили, а частичното им намаляване.

"Въпросът е да се намери допустимото ниво на въоръжение в Черно море", посочи той.

„България няма какво толкова да демилитаризира в Черно море. Този въпрос трябва да бъде зададен първо на Русия, на Турция – държави, които имат по-голям потенциал в акваторията на Черно море. Иначе е твърде несериозно”, коментира военният министър Николай Ненчев след изслушването си в Комисията по отбраната в парламента.

Ненчев представи и конкретни цифри, от които стана ясно численото превъзходство на руското военно присъствие в региона спрямо това на НАТО. 

„Русия има около 245 бойни спомагателни кораба, 6 подводници и седма в готовност. България няма подводници. Турция има около 140 бойни спомагателни кораба. Русия има около 30 000 военнослужещи в района на Крим, приблизително толкова на западната граница на Русия”, поясни военният министър, цитиран от bTV.

* Допълнена с позицията на Николай Ненчев

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Ironhorse
преди 7 години
По принцип няма лошо ..., само да убедят шефовете си от Кремъл да изтеглят всичкото струпано жлезо в Крим през последната една година и да изтеглят и новите подводници от Новоросийск.Или типично за русовфила-енич***р, ние да си преманхем въоръжението, а Москва ако пожелае.Айде нема нужда.Пък ако върнат кремльвците Крим и се изтеглят от Украйна, такъв бизнес ще настане, че само си викам дано ;-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
mathematician
преди 7 години
Добре де, и Нинова и Първанов ходиха до Москва предната седмица. Там да си бяха представили идеята да видим как руснаците ще си нарежат черноморския флот за скрап - че ми е интересно. :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още