IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Очакваме районът на Черно море да стане стратегически за НАТО

Ще изразим своята загриженост по отношение на нарушения баланс в региона, заяви президентът

17:27 | 08.07.16 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Президентство на Република България</em></p>

Снимка: Президентство на Република България

България очаква от НАТО районът на Черно море да стане стратегически за Алианса. Това каза президентът Росен Плевнелиев преди срещата на върха на НАТО във Варшава. Преди участието си в първата работна сесия на Северноатлантическия съвет в полската столица президентът посочи, че във Варшава ще се покаже единство, воля и ясно ще бъде заявено, че НАТО е основният източник на сигурност и стабилност за България, за държавите членки и за Европа.

Държавните и правителствени ръководители на страните членки на НАТО, които се събират във Варшава, ще обсъдят предизвикателствата, свързани с влошената среда на сигурност по източния и южния фланг на Алианса, съобщават от пресслужбата на държавния глава.

Българската позиция на Срещата на върха ще бъде представена от държавния глава Росен Плевнелиев.

"Ще изразим своята загриженост по отношение на нарушения баланс в региона и от ускорената милитаризация на Крим от страна на Руската федерация. Ще заявим много ясно, че НАТО трябва да демонстрира ангажимент към сигурността на държавите членки от Черноморския басейн и очакваме да бъде признато стратегическото значение на Черно море за сигурността на страните членки на НАТО от региона", заяви Росен Плевнелиев.

"Южният и източният фланг на НАТО не трябва да бъдат пренебрегвани. Настояваме за по-засилено присъствие, за по-добра координация, за повече съвместни учения и за подобряване на националния отбранителен капацитет и на този на партньорите от НАТО", заяви президентът. 

"От присъединяването си към НАТО страната ни последователно се застъпва за по-силно присъствие на Алианса в Черно море", допълни държавният глава. Принципната българска позиция е за разширяване на предното присъствие на Алианса в Черно море, на изток и на юг, адаптирано към нуждите на всяка една от държавите членки и под командването на НАТО, заяви още Росен Плевнелиев. 

Държавните и правителствени ръководители на страните от НАТО ще направят преглед на постигнатото след взетите решения от Уелс през 2014 г. Страните членки на Алианса ще препотвърдят категоричния си ангажимент за изпълнение на решенията от Уелс, включително по отношение на плавното повишаване на разходите за отбрана. България успешно изпълнява този ангажимент, като намаляването на разходите за отбрана спрямо БВП вече беше преустановено.

Като принос към общата сигурност на всички съюзници от НАТО се очаква лидерите да утвърдят разполагането на четири многонационални батальона в Прибалтика и в Полша на ротационен принцип и да обсъдят формирането на многонационална бригада в Румъния.

"Тези формирования имат изцяло отбранителен характер, показват солидарността към държавите, които се чувстват заплашени и показват способността на Алианса да защити всяка страна членка", каза още държавният глава.

България има готовност да участва с до 400 военнослужещи в многонационалната бригада в Румъния, която ще провежда учения за подобряване на съвместимостта и координацията на партньорите от НАТО.

Държавните и правителствени ръководители от Алианса ще утвърдят също така решения за подобряване на устойчивостта срещу заплахи в киберпространството, както и в отговор на актуални предизвикателства като хибридни и терористични заплахи.

Алиансът ще подкрепи и международните усилия за борба с трафика на хора и нелегалната миграция в Средиземно и Егейско море. "Внимателно трябва да следим и да не допускаме създаването на алтернативни миграционни маршрути. Ако това се случи, включително в Черноморския басейн, ще настояваме НАТО и ЕС да реагират с операция, сходна по своите ефективност и мащаб с тази в Средиземно и в Егейско море", каза президентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 7 години
Тоя още колко време му остана!? До последно ще драпа да нанася поражения на държавата ни! Нагла работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 5
serafima
преди 7 години
Прецедентът трябва да го освидетелстват най-после. Милия, сега си прави реклама за пред Вашингтон, но си прави сметката без кръчмаря. Никой не обича предателите - това е още от римско. Слезе ли от трона, ще му отрежат всички връзки. Това го чака този празноглавец.Няма друг български политик плюл толкова много против Русия, колкото Плевнелиев.Затова неговите господари ще го наградят със сладък дипломатически пост някъде в далечна чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
ACA
преди 7 години
Очевидно ще гласувам за Плевнелиев ако се кандидатира за втори мандат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Дано Инвестор не ти изтрие цитата , щото напоследък се наблюдава подобна тенденция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto
преди 7 години
Страната ни няма да бъде троянския кон на Русия, тя ще бъде вратата на Русия към Европа и на Европа към Русия.Това заяви кандидатът за президент от ГЕРБ Росен Плевнелиев на среща с представители на чуждестранни медии у нас.По думите на Плевнелиев енергийните проекти не могат да се случат на всяка цена и то само защото са руски.Един проект може да се осъществи единствено след като се извадят цифрите на масата и се направи пълна обосновка на неговия смисъл и това ще бъде подходът занапред, заяви Плевнелиев.На въпрос на ИТАР-ТАСС Росен Плевнелиев отговори, че в интерес на двете държави е да седнат и да преценят какъв е смисълът и ползата от всеки един енергиен проект и по какъв начин в тяхната реализация е защитен интересът на България и на Русия.Плевнелиев увери, че ще работи за подобряването им и че никога няма да води антируска политика.9.10.2011 ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Сигур тая снимка е най готината щом ви я спускат от президентството...какви пък ли ше са другите , не толкоз за пред хора а , Инвестора...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
г.а.л.о.ш , т.ъ.п.а.н.а.р , продажно мекаре !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Тоя *** като нищо ше ни вкара зорлем във война !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
stanislavr
преди 7 години
Тоя няма ли кой да го плесне по врата, дано се рестартира. Запецнал е като надраскана грамофонна плоча.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
един ден и останалите ти живи деца ше си платат за тва ..... чакай само да стане патакламата деева и недоразумението деева ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още