fallback

Каква заплата трябва да взема един висшист?

КНСБ предлагат минимална заплата за служители висшисти, бизнесът е против

10:42 | 28.07.16 г. 20
Автор - снимка
Редактор

КНСБ вече има официално предложение към изпълнителната власт и към работодателите за минимален доход на хората, които имат висше образование и работят по специалността си. Това каза по Нова телевизия президентът на организацията Пламен Димитров.

Предложението се отнася за хората с висше образование, които работят по специалността си, разясни Димитров. За него това е мярка за задържане на квалифицираните хора в България и решаване на проблема с недостига на кадри в определени сектори. 

По думите му и сега 99% от договорените минимални осигурителни доходи в реалната икономика са за над 700 лева, тоест само 1% от хората са под тази сума. По негови данни 268 хиляди висшисти у нас работят по специалността си. Идеята е да бъде записано в закон, за да има сигурност за заплатите на висшистите, каза той.

"Това не е нова идея", коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал. Според него в условията на пазарна икономика има и други фактори, които влияят при формиране на възнагражденията. По думите на Велев всяко административно налагане на пазара на труда води до сив сектор.

За Велев проблемът с липсата на квалифицирани кадри в България не може да се реши с предложението на КНСБ. Той изтъкна, че проблемът е друг – че няма висшисти, от които има нужда икономиката.

От своя страна Димитров отбеляза, че за да има такива висшисти, те трябва да имат стимул да учат.  „В края на краищата хората искат да знаят защо да учат, ако няма поне минимален задоволителен праг, а не да получат, колкото каже пазарът”, посочи Димитров. И допълни, че тъкмо тази ситуация гони специалистите ни в чужбина, „защото в Германия и Австрия например, пазарът казва друго”.

Велев отговори, че този проблем се решава чрез държавни стимули – стипендии за инженерни специалности например. Димитров отбеляза, че трябва да има подобни стимули за образование, но то трябва да бъде обвързани с последващото възнаграждение.

Тази година АИКБ ще призове работодателските организации да не участват в договаряне на минимални осигурителни прагове, каза още Велев. Те ще настояват първо за споразумение по формирането на минимална работна заплата, която да се договаря по икономически дейности.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:24 | 12.09.22 г.
fallback