IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 11 хил. дка гори са опожарени от началото на годината

Огънят унищожава 1 млн. куб. дървесина годишно

15:50 | 02.08.16 г.
<p>
	Огнена стихия в Източните Родопи се е разпростряла на 5 хил. дка площ.&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Огнена стихия в Източните Родопи се е разпростряла на 5 хил. дка площ. Снимка: БТА

Над 11 хил. дка гори са опожарени от началото на годината до момента, съобщи Изпълнителната агенция по горите. Тук са включени и площите от опустошителните пожари в общините Ардино и Маджарово.

Над 2 хил. дка гори и короните на дърветата са напълно унищожени.

Разходите по поддържането и възобновяването на горските територии, които са ангажимент на държавните горски предприятия, са между 800 и 1000 лева на декар. Средно за последните 15 години огънят напълно унищожава 1 млн. куб. дървесина годишно.

С последните пожари, възникнали през почивните дни, общият им брой в горските територии достига 200 от началото на годината. 

Само преди 15 дни броят е бил почти наполовина по-малък – 114. Тогава засегната горска растителност е била 3631 дка, а върхови пожари са отчетени едва на 2 дка площ. Извън тази статистика попадат пожарите в земеделски територии.

Само 5 пожара са възникнали по естествени причини – от мълнии. Най-голямата част – 155, са от човешка небрежност, а 11 са умишлени. Неизвестни са причините за останалите.

За сравнение през същия период на 2015 г. са били регистрирани 143 пожара със засегнати 7025 дка, а през 2014 – 124 пожара при засегнати  8811 дка горска площ.

През последните няколко дни над 500 горски служители са ангажирани с овладяване и потушаване на пожари както в горски територии, така и в земеделски земи.

Над 100 горски служители са участвали при гасенето на пожара до Маджарово, който е овладян на низово равнище и до Кантарджиево, който е в смесени гори и на места премина във върхов. 

Пожарът до Ардино е един от най-силните и интензивни в района за последните години, като там в последните 3 години не е имало подобни върхови пожари.

Най-много горска площ през вчерашния ден е засегната на територията на горското стопанство в Стара Загора, където са регистрирани четири пожара с обща засегната горска територия 2800 дка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още