IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП избира от шестима кандидати за обща лява президентска двойка

От партията са категорични, че искат обща лява кандидатура

16:08 | 02.08.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
БСП избира от шестима кандидати за обща лява президентска двойка

БСП тръгва с шест имена за обща лява президентска двойка. Това обяви председателят на БСП Корнелия Нинова след заседание на партийното ръководство, което е разгледало днес номинациите от партийните структури, съобщи БТА.

Хората, които БСП ще предложи на АБВ и „Движение 21”, са: Илияна Йотова, Янаки Стоилов, Румен Гечев, Михаил Миков, Мая Манолова и ген. Румен Радев, който вчера подаде рапорт за напускане на ВВС.

На въпрос от тези шест номинации кои са за президент и кои за вицепрезидент Корнелия Нинова отговори, че това ще бъде уточнено в процеса на преговори. 

От левицата са категорични, че искат обща лява кандидатура.

„Отиваме на преговори с партньорите за бъдеща лява коалиция с онези имена, получили най-много номинации“, посочи Нинова.

Нинова каза, че от партийните кандидати тя е с най-много номинации, но отново потвърди, че няма да се кандидатира за президент. "Дайте ми възможност да стана министър-председател, затова не се кандидатирам на президентските избори", каза тя.

Нинова съобщи, че Мая Манолова и Румен Радев са потвърдили желание да бъдат предмет на разговори.

Днес следобед е насрочена среща с партиите от коалиция "БСП лява България", а допълнително ще бъде уточнено кога ще са разговорите с АБВ и "Движение 21".

Попитана дали оставката на ген. Румен Радев като началник на Военновъздушните сили има нещо общо с номинацията му за президентските избори, лидерът на БСП коментира, че в мотивите си той е посочил, че е против водената политика, т.е има принципни съображения, които заслужават уважение. Нинова коментира, че не й е известна близост на ген. Радев с лидера на АБВ Георги Първанов. Тя посочи, че е предложила генерала в партийната организация в Оборище, където тя членува и поема лична отговорност за неговата кандидатура. 

В отговор на въпрос Нинова коментира, че в БСП не е обсъждан Ивайло Калфин като кандидат за вицепрезидент.

„Оптимист съм, че ще стигнем до съгласие за обща лява президентска двойка, след това отиваме на заседание на Националния съвет на БСП и той решава като висш орган на партията“, заяви Корнелия Нинова. 

През миналата седмица ръководството на АБВ потвърди имената на лидера на партията Георги Първанов и на заместника му Ивайло Калфин като предложения за единни кандидатури за президент на широка коалиция „Ляво – Център“. 

По-късно пред Bulgaria ON AIR Калфин заяви, че би се кандидатирал за президент само при обща кандидатура на левицата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Генерал с носталгия по Варшавския договор иска да става главнокомандващ на армия от НАТО!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още