IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са шансовете на кандидатите за генерален секретар на ООН?

Анализатори очакват сложна надпревара и напрежение между големите сили

12:14 | 03.08.16 г. 6
<p>
	Дебат на кандидатите да оглавят ООН, 12 юли 2016 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дебат на кандидатите да оглавят ООН, 12 юли 2016 г. Снимка: Ройтерс

Какви са шансовете на 12-те кандидати за генерален секретар на ООН, след като на 21 юли страните членки на Съвета за сигурност гласуваха в Ню Йорк за първи път за номинираните? Българският кандидат за поста Ирина Бокова застана в челната тройка с 9 гласа след кандидатите на Португалия и Словения Антониу Гутериш и Данило Тюрк.

„Ирина Бокова се представи недобре сред жените кандидати. Тя е спъвана от връзките с Русия“, заяви пред БНР Ричард Гоуън, експерт от Центъра за международно сътрудничество в Ню Йорк. За аржентинския дипломат Сусана Малкора по думите му са пречка връзките със САЩ.

„Иронията е в това, че повече от половината кандидати са жени, но двамата водещи кандидати са мъже. Гутериш, който се показа като пламенен и убедителен кандидат и това му спечели много широка подкрепа сред дипломатите и висшите служители на ООН. После Данило Тюрк, който зае второ място след първото гласуване. Той е консервативна фигура, но много дипломати смятат, че е много солиден, заслужаващ доверие кандидат“, заяви Гоуън.

„Бокова водеше много дисциплинирана кампания, но и САЩ, и Великобритания имат много сериозни опасения, че тя е твърде близка до Русия. Повечето дипломати вярват, че Лондон и Вашингтон ще наложат вето на кандидатурата й“, смята експертът.

„Ясно е, че Brexit разсейва много от британските дипломати, но Великобритания инвестира много в тази надпревара и британският посланик в ООН е категоричен, че нито един от сегашните източноевропейски кандидати не е достатъчно силен, за да спечели поста. Никой не може да гарантира как ще приключи надпреварата. Повечето дипломати са ентусиазирани от кандидатурата на Антонио Гутериш, но Бокова вече не е във фокуса на разговорите“, категоричен е той.

И прогнозира „грозна политическа битка поради напрежението на големите сили относно кандидатите“.

„Не бих изключил напълно победа на Ирина Бокова. Но истината е, че в Ню Йорк биха приели по-скоро Кристалина Геогиева“, твърди  Ричард Гоуън. Той не изключва в надпреварата да се включат още кандидати.

Радослав Деянов, анализатор и дипломат от кариерата с дългогодишен опит, също коментира пред БНР шансовете на Ирина Бокова да оглави ООН.

„Процесът тече нормално, макар и сложно. Първите оценки са предварителни, те целят да отсеят големия брой кандидати. Сред тях има личности с разнообразни качества, които не винаги са свързани с дейността на ООН и заради това ще бъдат филтрирани“, каза той. 

По думите му в началното допитване кандидатите са били оценявани предимно като личности. После към тях ще бъдат включени допълнителни изисквания и състезанието ще стане много по-сложно. Деянов очаква, че класирането ще се промени в хода на следващите оценъчни турове. 

„Има кандидати, които очевидно ще отпаднат. Много от тях ще предпочетат да дадат гласовете си на други“, каза той и даде пример с новозеландката Хелън Кларк, която е събрала малко гласове.

Според Радослав Деянов на такъв напреднал етап на номинационния процес не може да се очаква драматично развитие.

„Кристалина Георгиева стои много добре в Европейската комисия, тя просто не става за ООН заради липсата на опит, умения и постижения и вероятно сама няма да тръгне към такава стъпка. Това е загубена кауза. Шансовете на официалния български кандидат остават много големи. Неведнъж видяхме, че и президентът Плевнелиев, и премиерът Борисов работят за кандидатурата на Бокова“, подчерта Деянов.

Той припомни, че скоро премиерът Бойко Борисов поиска подкрепа за Ирина Бокова от петима премиери - на Великобритания, Испания, Япония, Малайзия и Нова Зеландия. 

„Бокова показа много качества, както и възможностите си да събира консенсусни подходи“, заяви дипломатът.
Според него е смехотворно да се твърди, че САЩ и Великобритания ще наложат вето на кандидатурата на Бокова.

„Разбира се, може да се очаква, че първоначално Великобритания ще подкрепя Хелън Кларк, но тя почти се провали“, обясни той. 

Дипломатът допълни, че идеята за жена начело на ООН идва от британска неправителствена организация. Премиер на Великобритания вече е жена, така че може да се очаква позитивен подход, заяви Деянов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
ideyazabulgaria
преди 7 години
Още до serafima. Да ти припомним още нещо, че Путин е първи държавник с авторитарна власт, държи в ръцете се освен цялата власт на държавата, но и атомната бомба . Той е известен с психическите си проблеми също като Хитлер за световно господство. Психичноболен с достъп до ядрените кодове на най-мощната държава в света! Каквато и периферия да е България, няма да остане незасегната. Най-малко ще бъде продадена на онези, които никога не си отидоха.За прихически болния имам преди 2 години статия. Лощото е, че у нас има доста също психически болни ,които му са горещи фенове като тебе..http://ideyazabulgaria.org/aktualni/analizi/4507-article-id-4507
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
ideyazabulgaria
преди 7 години
Видеото за Путин https://***.youtube.com/watch?v=FXFVYyNaAlU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
ideyazabulgaria
преди 7 години
до serafima2.Отделно руската олигархия като по силната дърпа парите на българската олигархия ( сиреч на българските данъкоплатци) и вместо да ги вкарва обратно в икономиката да множат парите, работните места, да създава труд и работни места на хората, по линията на глобалния пазар на новия обществен строй на неолибералния капитализъм в който България живее от 30 години, ги изнася в американски банки и офшорни зони. Тя е тази ,която е направила България сега на бедната страна в света, умираща и циганизираща се нация и държава, най-тъжното место в света. Ето от нас да прочетеш един материалКак малка България е изяждана от олигархиите на три големи геополитически сили- САЩ, Русия и Турция на този линк http://ideyazabulgaria.org/aktualni/analizi/4534-article-id-4534 Също да видиш едно руско видео,което показва как Путин е станал най богатия човек на света с използване на властта за ограбване на голямата държавна собственост и другите от обществото https://***.youtube.com/watch?v=FXF
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
ideyazabulgaria
преди 7 години
1. Твоите са или психически аномалии или съзнателно вършена пропаганда в полза на олигархичното ни мутростатукво насочена към будалите. Какво сме имали против Путин?, е все едно да попиташ олигархията, защо ни експлоатира и ни държи с най ниски пенсии и заплати в света? В нашата клета държавица окрадена до шушка от олигархията дори с лупа да търсиш няма да намериш един будала да ти повярва на пропагандата. Ти или не знаеш, или съзнателно прикриваш факта , че нашата олигархия е родена от руската олигархия по стара комунистическа линия, преплетена е като свинските черва с нея и се намира под коменданта на руската като по-силната. А двете олигархии се намират под командата на първия олигарх на Русия - Путин. Чрез българската олигархия, руската олигархия владее икономиката на цяла България и се разпорежда в нея, определя посоките на нейното развитие. Само един пример- руския Лукойл явяващ се частен монополист и ограбваш безжалостно българските потребители./продължава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 7 години
Като чета поста на ideyazabulgaria (само изписаното вече указва за психически аномалии) ми става тягостно. Лятото е горещо и някои хора по-трудно приемат горещините, но да ни натрапват своите да ги наречем приумици в стил тюрлю гювеч, ми идва в повече. Като имаш толкова силна омраза срещу Путин (защо ли?), намери си точното място да я адресираш, а не по повод на избора на председател на ООН. На Путин не му дреме от тебе, нито на Русия. А за психическите проблеми на доста други хора, включително своите можеш да говориш с по-голяма доза истина. Но явно не си и българин, за да излееш толкова злоба срещу българския кандидат. Не само изискваните хора, но е непростаците го правят по-умерено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
ideyazabulgaria
преди 7 години
Бре бре, Българските Блумбърги -Инвестор били с Путиновска замазка, щом представят мнението на световно неизвестния икономист Радослав Деянов, бивш дипломат в кариерата Тодор Живков, после се прехвърли да прави дипломатическа кариера от името на сините комунисти, бившо ченге на ДС, сега прехвърлило се под мишницата на КГБ, обслужващо руско-българската олигархия, разпространяващо пропагандата на Путин. Всеки знае, че Бокова като издънка на последния елит на БСП регистрирал партия БСП е продукт на руско-българската олигархия ръководена от първия олигарх Путин и е негов налудничав проект да завладее ООН и ръководи света. Самият Путин е известен с психическите си проблеми и налудничави идеи подобно но Хитлер .Не се учудвам! Блумбъргите са продукт на Отворено общество, която се явява идеологът на всички партии, бетонира неолибералния капитализъм у нас , родило е новия политически елит на България целия с произход в последния елит на БКП и заедно с него ограбва българския наро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още