IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бокова защити мултилатерализма в първия ТВ дебат в битката за лидерството на ООН

Образованието е не само като предпоставка за развитието, но и като средство за превенция на екстремизма, смята българският претендент за поста

10:45 | 13.07.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Десет кандидати за поста генерален секретар на ООН участваха снощи в първите в историята на организацията телевизионни дебати. Те се състояха в залата на Общото събрание и се предаваха пряко чрез спътник от телевизия "Ал Джазира", съобщи ТАСС. Това се случва за пръв път в историята на световната организация, като целта е да има повече прозрачност в надпреварата, пише БТА.

В тях участва и българският кандидат Ирина Бокова.

Дебатите преминаха в два кръга. В първия участваха бившият португалски премиер Антониу Гутериш, външният министър на Аржентина Сусана Малкора и бившите външни министри на Молдова Наталия Герман, на Сърбия Вук Йеремич и на Хърватия Весна Пусич. 

След кратко прекъсване на трибуната се качиха генералният директор на ЮНЕСКО, българката Ирина Бокова, бившият премиер на Нова Зеландия Хелън Кларк, която ръководи Програмата за развитие на ООН, черногорският външен министър Игор Лукшич, бившият президент на Словения Данило Тюрк и кандидатката от Коста Рика Кристиана Фигерес, която до 6 юни беше изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за климатичните промени.

Присъстващите в залата задаваха към кандидатите въпроси от различни области като лидерството, промените в климата, Международния трибунал, войната в Сирия и последния изблик на насилие в Южен Судан.

"Дълбок привърженик съм на мултилатерализма, тъй като идвам от страна, която е мултикултурен мост между Изтока и Запада. Ние в Източна Европа преминахме през дълбоки промени. Ние знаем какво представлява преобразуването на обществото, ние знаем какво е да създадеш демократично общество и демократични ценности", заяви Бокова.

Бокова посочи, че предизвикателства като бежанците, конфликтите, нарастването на екстремизма и разрушаването на културното наследство поставят под въпрос умението на страните по света да намират заедно решения на проблемите. Бокова призова за изграждане на доверие между палестинци и израелци, за междукултурен диалог, толерантност, мир и преодоляване на различията. Тя посочи образованието не само като предпоставка за развитието, но и като средство за превенция на екстремизма, на конфликтите, допълва БНР.

Съветът за сигурност започва от следващата седмица неформално тайно гласуване, за да препоръча на Общото събрание кандидат за поста генерален секретар. Резултатите от обсъжданията обаче няма да бъдат оповестени публично.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още