fallback

Работодатели настояват държавата да плаща повече за обучение на инженери

Според АИКБ това трябва да стане за сметка на студентите юристи и икономисти

17:12 | 04.08.16 г. 10

Държавата да плаща повече за обучението на инженери в университетите – това настояват от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в писмо до министъра на образованието  Меглена Кунева и на финансите  Владислав Горанов.

Според организацията издръжката на студентите в технически специалности трябва поетапно да се увеличава заради недостига на кадри в машиностроенето, електротехниката, транспорта и логистиката, информационните технологии.

Младите хора са все по-малко привлечени от техническите специалности, а нормативът за издръжката на един студент в техническа специалност остава нисък, казват работодателите.

Те искат и реформа да повиши привлекателността на специалности като електротехника, машинно  инженерство, енергетика, общо инженерство, информатика, транспорт, корабоплаване и авиация.

В писмото се изтъква, че България се очертава като лидер в износа на нишови продукти с по-висока добавена стойност като машини, детайли и възли за автомобили, електрически и електронни изделия. 

Тази група стоки от областта на мехатрониката формира най-висок дял на износ като заема първо място с близо 19% дял за 2015 г. Отделно износът на електроника и електротехника за последните 15 г. нараства почти 13 пъти, а най-голям скок бележи износът на транспортни средства и техни детайли – 34 пъти.

„Това изисква добре подготвена и качествена работна сила, с висока производителност. За съжаление, все по-трудно се намират както подготвени специалисти, така и изпълнители – настройчици, оператори, програмисти“, се казва в писмото.

Работодателите допълват, че такива кадри не се подготвят в училищата от години, а в повечето заводи между 30 и 50% от заетите са на средна възраст над 52 г.

АИКБ допълва, че за издръжката на един студент в техническите университети е необходима материална база, гарантираща качество на обучението.

Организацията казва още, че не само диференцираните нормативи не са променяни от 2001 г., но и определяният ежегодно базов норматив за издръжка на обучението на един учащ се в държавните висши училища е 693 лв. от 2010 г. насам, като през 2010 г. е дори намален от 963 лв. до настоящите 693 лв.

Работодателите предлагат необходимите средства да бъдат за сметка на намален прием в нетърсени от бизнеса специалности като „Право“ и „Икономика“.

АИКБ допълва, че най-голям брой студенти за учебната 2014/2015 са учили в  направленията „Икономика“ (60 535), „Администрация и управление“ (27 683) и „Право“ (11 475) . „Електротехника, електроника и автоматика“ са учили 8 351 студенти, а машинно инженерство 5 287.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:45 | 13.09.22 г.
fallback