IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маргарита Попова: Няма данни, че Бююк се нуждае от убежище

Българските институции са поставени под напрежение заради регионални и глобални проблеми, смята вицепрезидентът

14:48 | 12.08.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Маргарита Попова: Няма данни, че Бююк се нуждае от убежище

Проверките не са установили законови основания за даване на убежище на експулсирания вчера турски гражданин Абдуллах Бююк. Това коментира по казуса вицепрезидентът на България Маргарита Попова, цитирана от БТА. В сряда България върна турския гражданин в родината му, мотивирайки се с липсата на редовни документи за самоличност.

В молбата му, изпратена към Комисията по предоставяне на убежище, е имало претенции за политически преследвания, "че е неудобен в собствената си родина, но с политически мотиви се иска друг тип закрила, а не убежище, обясни още вицепрезидентът.

Попова допълни, че обстановката е много сложна, тежка и е трудна за преценка.

"За нас като държава и като общество е може би най-трудна, защото става дума за междусъседски отношения и става дума за ситуация, която изисква познаване в детайли, много информация, не само обмяна на информация, но и добро разчитане на тази информация, добра оценка и преценка, затова трябва да сме много внимателни", обясни вицепрезидентът.

Тя призова за по-внимателно поставяне на оценки на българските институции, които в момента са подложени на най-високо напрежение заради регионални и глобални проблеми.

Попова очаква и страната да бъде "засипана" с искания за убежище. В тези случаи институциите трябва да си свършат работата спрямо разпоредбите на закона. "Когато хората търсят някакъв вид закрила, нещата да бъдат оглеждани спокойно и внимателно", посочи тя.

Молбите за закрила, отправяни от чужди граждани у нас, се разглеждат от Комисията по предоставяне на убежищата, която е помощен орган на вицепремиера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ademon
преди 7 години
И един мармот завива шоколада в станиол..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още