IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митов: Бююк е бил незаконно пребиваващ в България

Няма връзка между предаването на Бююк и издирването на Фарук Бекташ, твърди външният министър пред Bulgaria ON AIR

09:55 | 12.08.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria ON AIR</em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR

Няма и не би могло да има скандал при предаването на Абдулах Бююк.  Съдът се е произнесъл по определен тип процедура, докато в случая с предаването е налице съвсем друг процедурен елемент - гражданинът е пребивавал на територията на Република България незаконно в продължение на много време. Това мнение изказа в ефира на Bulgaria ON AIR министърът на външните работи Даниел Митов.

„Подобна мярка се прилага за всички незаконно пребиваващи на Република България. От това не може да произлезе дипломатически скандал", твърди Митов. 

Запитан дали са спазени всички законови разпоредби за предаването на турския гражданин, външният министър заяви, че според него няма как МВР да не са взели под внимание всички елементи, „които трябва да бъдат налични“.

Не се занимаваме със събирането на допълнителни доказателства около случая, тъй като не е от компетенциите на МВнР, добави Митов. 

Същевременно външният министър отрече да има връзка между предаването на Бююк и издирването на Фарук Бекташ, обвинен в убийството на двама мотористи край Драгоман.

„Дипломатическите ни отношения с Турция са добри и продължаваме да работим по много теми заедно“. Така Митов коментира опасенията на бившия генерален консул на България в Одрин Георги Димов, че е възможно страната ни да влезе в дипломатически конфликт с южната ни съседка.

По думите му основните притеснения на българските граждани са свързани с миграцията и натиска по границата ни, какъвто в момента няма.

„Това е в резултат на доброто взаимодействие и координация по границата“, заяви Митов и добави, че страната ни продължава да настоява за изпълнението на договореността между ЕС и Турция по отношение на миграционните и бежански потоци.

Външният министър коментира още, че няма как да няма притеснение от опита за преврат и за случващото се след него, а България е била първата страна, която е настоявала за спазването на върховенството на закона там.

По повод отношенията с Русия, Митов не смята, че те са били влошени драматично, а по-скоро са били проекция на създадена геополитическа обстановка, която сме оценили по даден начин.

Припомняме, че в сряда турският гражданин Абдуллах Бююк бе принудително отведен до границата с Турция и предаден на турските власти, защото е останал в страната ни повече, отколкото му е било разрешено по закон.

Това се случи няколко месеца, след като на две инстанции Софийският градски и Апелативен съд отказват да екстрадират в Турция Бююк - 43 годишен бизнесмен, заради липса на гаранции, че срещу него ще се води справедлив процес.
Абдуллах Бьоюк се смята за финансист на "ФЕТО" – организацията на проповедника в изгнание Фетхуллах Гюлен – основен опонент на президента на страната Реджеп Тайип Ердоган. Турските власти настояваха за неговото предаване.

Бююк е поискал политическо убежище в страната ни с молба до президенството през февруари. На 27 юли - близо две седмици след събитията в Турция, на Бююк е отказано убежище с мотива, че няма основания за това. В молбата си обаче самият Бююк е посочил, че в Турция се чувства политически неудобен и преследван.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 7 години
Десетки хиляди незаконно пребиваващи бежанци в столицата никой не си прави труда даже даже да ги накара да си подадат молба за убежище, сред тях е пълно с терористи от ислямска държава, а Митов се е загрижил за някакъв си турски беглец. Е това аз му викам лицемерие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
ЕЙ НАПЪЛНО БОЛНА ЧЕРВЕНА М/ЪР/Ш/А !!! НЯМА КАК ДА ПЛЮЕШ ПО ВЪНШНИЯ СИ МИНИСТЪР, СЛЕД КАТО ОТ РУСКИ КУРОРТ БАБА ТИ ЧЕРВЕН М/ЪР/ША, СЪОБЩИ ЧЕ:"Маргарита Попова от руски курорт: Бююк не се е нуждаел точно от убежище"Сигурно ще бъдем засипани от подобни искания и трябва да си гледаме работата по закон"http://***.mediapool.bg/margarita-popova-ot-ruski-kurort-byuyuk-ne-se-e-nuzhdael-tochno-ot-ubezhishte-news252841.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
mapto
преди 7 години
На държвен служител му дай само да се оправдава със законите. Дано като в Турция върнат смъртното наказание, да намерят някакви връзки и на Митов с Гюлен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още