fallback

Ограниченията при доплащането на лекарствата се отлагат за началото на 2017 г.

Здравното министерство дава още време на аптеките да реализират заредените лекарства по старите правила

10:39 | 17.08.16 г.

Въвеждането на ограничение на цените, които пациентите ще доплащат за лекарства, отново се отлага. Новите правила трябваше да влязат в сила от 1 септември. Министерството на здравеопазването предлага новите изисквания да започнат да се прилагат от 1 януари 2017 г.

Това се вижда от нов проект за промени в наредбата за регулиране на цените на лекарствата, публикуван за обсъждане на сайта на ведомството.

В края на 2015 г. министерството предложи пациентите да доплащат за лекарства, частично реимбурсирани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), максимум до 60% от цената на най-евтиното лекарство в дадена терапевтична група.

В момента от всички лекарства под едно международно непатентно наименование Здравната каса плаща изцяло само най-евтиното. Ако на пациента е изписано по-скъпо, той си доплаща за него.

Текстовете на практика механично ограничават цените на самите медикаменти, без да увеличават дела на Касата от цената на лекарствата. Предложението срещна съпротивата и на фармацевтичните компании, и на пациентски организации заради опасения, че това ще доведе до масова промяна на лечението на пациенти, което в някои случаи може да се окаже и фатално, както и до изтегляне на лекарства от пазара.

Прилагането на новите изисквания за доплащането на лекарствата вече беше отложено веднъж, защото аптеките са заредени с медикаменти, които трябва да продадат по старите правила. Отделно Министерството на здравеопазването призна, че има нужда от време за пренастройване на аптечния софтуер.

В мотивите си за поредното отлагане на текстовете от наредбата здравният министър отново посочва, както и предишния път, „необходимост от по-плавно адаптиране към новите изисквания, залегнали в наредбата, за да не се допусне възникването на проблеми, които да рефлектират неблагоприятно върху пациентите и доставчиците на лекарства“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:13 | 09.09.22 г.
fallback