IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томислав Дончев няма да е кандидатът на ГЕРБ на президентските избори

Това ще е добре разпознаваема известна фигура с високо обществено доверие, каза вицепремиерът

10:50 | 18.08.16 г.
Томислав Дончев няма да е кандидатът на ГЕРБ на президентските избори

Вицепремиерът Томислав Дончев няма да бъде кандидатът на ГЕРБ на предстоящите президентски избори. Това потвърди самият той в интервю за БНР.

По думите му е рано да се каже кой ще бъде кандидат-президент на ГЕРБ, тъй като кандидатурата се обявява късно. Дончев обаче заяви, че „това няма да е човек, изваден от нищото, човек, с който гражданите тепърва ще се запознават“. Очевидно е, че става дума за добре разпознаваема известна фигура с високо обществено доверие, каза Дончев.

Той отрече вариант, в който ГЕРБ да има кандидат-президентска двойка, която да бъде поделена между ГЕРБ и някоя друга политическа формация. „От самото създаване на ГЕРБ досега сме участвали в избори самостоятелно“, категоричен бе той. И допълни, че е малко вероятно да има обща кандидат-президентска двойка на ГЕРБ и Реформаторския блок. 

„Президентът има правомощия, свързани и със службите, и с посланиците, и с представянето на страната в чужбина. Не е за подценяване и ролята му на главнокомандващ. Нормално е външната политика да е една от осите на дебата“, каза още вицепремиерът по темата за предстоящите избори.

На въпрос дали Кристалина Георгиева е вероятна кандидатура на ГЕРБ за вицепрезидент, Дончев отговори, че позицията вицепрезидент на ЕК е много важен пост за България и България не бива да го губи.

Дончев, който е отговорник по провеждането на президентските избори, сподели, че кибератаки в самия изборен ден създават смут, но се работи превантивно, за да се създаде организация чрез сухи тренировки. Няма как да го предотвратим, но да сме готови за всеки сценарий, обясни вицепремиерът.

Дончев смята, че референдумът няма да усложни провеждането на предстоящите избори.

Вероятно в началото на септември ще се вземе решение за гласуването в Турция и във Франция. В максимална степен ще се съобразим с правото на българските граждани да упражнят правото си на глас, каза още Томислав Дончев. „Когато вземаме подобно решение, не може да се поддаваме на емоции, трябва да следваме закона. Очакваме информация от мисиите в чужбина, има различни режими в различните страни“, напомни той.

„Тъжно е да свеждаме избора само до координатната система изток-запад. Всяка радикална позиция в това противопоставяне – повече на изток или повече на запад, не е от полза за страната“, коментира още вицепремиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още