IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горещото и сухо лято ще намали добивите от слънчоглед

Не се очертава промяна в цената на олиото, заяви Ангел Вукодинов

16:59 | 22.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Горещото и сухо лято ще намали добивите от слънчоглед, заяви Ангел Вукодинов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, пред „Фокус”.

По думите му реколтата се прибира от десетина дни и производителите отчитат висока масленост. Заради горещото време жътвата е започнала необичайно рано. 

„Резултатите не са добри. Жънат се далеч под средните резултати. До момента се прибират реколти между 100 и максимум около 200 килограма. Ако продължи така, най-вероятно реколтата ще спадне сериозно спрямо предходните години, независимо от добрите количества площи, които са засети“, коментира той.

Зърнопроизводителят допълни, че няма да има проблем с производството на олио за вътрешния пазар, за който са достатъчни 20% от реколтата от засетите 8 млн. декара. Дори при намалените добиви ще са достатъчни най-много 30%.

Според него обаче е проблем, че ще намалеят количествата преработена продукция, която България започна скоро да изнася, вместо непреработеното слънчогледово семе. Изнасяме олио и  белени ядки.

Ангел Вукодинов допълва, че не очаква и промяна в цената на олиото, тъй като слънчогледът се изкупува на цени като миналогодишните.

Като производител на слънчоглед България се движи в различните години между 4-то и 7-мо място в световен мащаб. Основните ни конкуренти на европейския пазар са Русия и Украйна. Сериозни количества се произвеждат в Унгария и Румъния, по-малко във Франция, Италия и Испания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още