IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изобретатели от Кюстендил направиха противоградови ракети от череши

Горивото е карамел от сладките плодове

10:44 | 22.08.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Изобретатели от Кюстендил са разработили ракетно гориво от череши, а при наличие на интерес могат да изработят и екологични ракети срещу градушки.

Полет с експериментална ракета, задвижвана от карамелено гориво, направено от череши, е осъществен още преди няколко години, предаде БТА.

Иновацията е на кюстендилското дружество за аерокосмически технологии "Зодиак". Идеята на новаторите е горивото да се използва като екологичен заместител на съществуващите твърди горива за противоградови ракети, защото не създава токсични хлорни емисии. То е евтино, екологично и лесно за съхранение, разказа Христофор Скандалиев, един от ръководителите на клуба.

Остатъците от биомасата могат да се използват за корпуси на ракети с всевъзможно гражданско приложение - противоградови, изследователски, метеорологични, любителски и други. 

За ракетите могат да се използват лошокачествени плодове – загнили или изсъхнали, или такива, които оставят по дърветата необрани. Те могат да се събират с някоя съвсем проста технология и след това да се използват като биомаса, допълни изобретателят.

След първите си опити изследователите се убедили, че идеята им работи. През следващите години получили много добри резултати, а намеренията им за биоразградими материали, които могат да се вложат в ракетите, също се оказали добре работещи и функционални. До този момент обаче разработката не е получила никаква подкрепа.

През последните две години изобретателите са успели да направят и композитни материали на базата на отпадъчната биомаса от черешите или костилките им.

Черешите са едни от най-подходящите плодове за карамелено гориво, защото съдържат голямо количество захар. Цената на черешовото гориво е ниска, получава се лесно и е безопасно.

Първата ракета с гориво от череши е била изстреляна край кюстендилското село Шишковци, а полетът е бил посветен на традиционния "Празник на черешата" в района. Ракетата е била със стартова маса от 2 кг и е достигнала височина от над 600 м, с пет-шест лъжици черешов концентрат. Ракетата се е приземила с парашут. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 18 rate down comment 0
jori
преди 7 години
Преди два века сме правили черешови топчета, сега вече черешови ракетни установки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Сиромах човек- жив дявол :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още