IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделски стопани очакват водата за напояване да поскъпне

Тепърва ще изчисляват таксите за поливане

12:36 | 19.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

След като Министерският съвет прие стратегия за развитието на хидромелиорациите, земеделски стопани очакват да се повиши цената на водата за напояване.

Стратегията предвижда двукомпонентна тарифа – част от парите ще се плащат на база обработвана площ от сдруженията за напояване, а другата ще е според използваните количества. 

Вероятно водата ще е по-скъпа и това ще е рефлектира на крайната цена, но по-важното е да се разшири българското производство на плодове и зеленчуци, заяви пред БНР земеделският производител Красимир Кумчев.

„След тоталното разрушаване на хидромелиорациите в началото на 90-те години от 20 години всеки се спасява поединично. Без напояване на може да има зеленчукопроизводство и овощарство. С напояване например добивите на слънчоглед и царевица ще са още по-големи“, коментира той. 

Красимир Кумчев посочи, че тепърва ще се правят наредби и изчисления за стойността на водата за поливане.

„Разбира се, че ще се повиши цената, но как ще накарате земеделския стопанин, който не иска да полива, да плаща първоначалната такса“, попита секретарят на Националната асоциация на сдруженията за напояване Николай Момчилов.

Той също припомни, че през годините бяха унищожени поливните полета, а съоръженията бяха разграбени и превърнати на скрап.

В момента създават стимули за обединяване на земеделските стопани, но по доклад на Световната банка към настоящия момент има регистрирани около 106 сдружения за напояване. От същия доклад е видно, че 86 работят.

По Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 – 2020 г. са предвидени 100 млн. лв. за хидромелиорации, но те ще стигнат само за около 30 сдружения, изтъкна той пред БНР.

Според данни от приетата стратегия в момента хидромелиоративната инфраструктура в България е сериозно увредена. Постъпващите средства не са достатъчни за основна поддръжка.

Едва около 8% от площите, които държавното дружество „Напоителни системи“ може да полива, реално се напояват.

Според авторите на стратегията в бъдеще се очакват продължителни периоди на засушаване, в съчетание с все по-чести и по-тежки наводнения, което ще доведе до нарастваща несигурност на селскостопанската дейност в България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още