fallback

Борисов: Търсим партньорство с Турция заради липсата на решение по мигрантската криза

България трябва да се опита да поддържа максимално прагматични и добронамерени отношения със съседите, посочва премиерът

16:51 | 24.08.16 г. 7

Липсата на перспектива за решаване на мигрантската криза в ЕС ни кара да търсим партньорство с Турция. Това е заявил премиерът Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание, става ясно от стенограмата.

„От никой не виждам да даде решение. Нещо повече, виждам абсолютна несолидарност“, казва Борисов пред колегите си от кабинета.

„Не виждам в Европа перспектива за решаване на проблема с мигрантската криза. Виждам панически държава след държава да се спасява поединично и всеки намира някакъв член в Договора на ЕС, който му дава това право, тъй като вече и големите държави в Европа се задъхват, а и обществата им панически почват да се съпротивляват“, казва Борисов пред министрите. 

Премиерът казва, че харчим много средства за мигрантите всеки ден. „Спазвайки хиляди, хиляди, хиляди ограничения, които имаме в Европейския съюз, всеки ден бълваме огромни ресурси за прехрана, за охрана, за интервюта за статут, за всеки един регистриран мигрант“, каза министър-председателят.

Той посочи, че бежанските центрове у нас вече са пълни и трябва да се мисли за финансирането на нови при евентуално нарастване на миграционния поток.

В тази ситуация България трябва да се опита да поддържа максимално прагматични и добронамерени отношения със съседите, посочва премиерът.

„Сърбите изкараха армията, заградиха границата и вече няма изход от България. За съжаление, в Гърция нещата не стоят добре. И ни остава да търсим партньорство с турската страна“, отбеляза министър-председателят. Той уточни, че зад думата „предотвратени” влизания в страната се крие, на практика, върнати в Турция мигранти, които в действителност са над 26 хиляди.

Борисов информира министрите, че всяка нощ службите залавят около 100-150 човека регистрирани, „които не спазват правилата, а и няма и къде да ги върнем“. „… Простират си дрехите по центъра. Оставят си багажа… Отрядът ни за борба с тероризма непрекъснато проверява изоставени торби, куфари, обезвреждат и харчат ресурси", коментира той.

„Германия казва: Ще върнем 20 хиляди на Унгария. Унгария пък: Ние ще ги върнем обратно на Балканите. А ние от Балканите накъде да ги върнем? Ние не сме ги искали. Ние не сме ги канили. Ние не сме виновни за бомбардировките там. Ние къде да ги върнем? Обратно там? На самолетите за Европа?… Е, за какъв съюз говорим тогава?“, пита Борисов и уточнява, че в петък и събота му предстоят разговори в Истанбул с турския му колега Бинали Йълдъръм.

Темите на разговор ще са миграционната криза и въпроси от сферата на енергетиката, уточнява БНР. След срещата с турския си колега Борисов заминава за Берлин, където ден по-късно, на 27 август ще разговаря с канцлера на Германия Ангела Меркел. Във формата на тази среща ще участват и премиерите на Австрия, Хърватия и Словения.

По време на заседанието е обсъден и случаят с пожара в тютюневите складове в Пловдив. Министър-председателят изразява надежда, че в рамките на досъдебното производство докрай ще бъдат разплетени „всички възли, свързани с тютюневите складове – кое и как, по какъв начин в довело до тяхната приватизация, кога. Какви ангажименти имат новите собственици към паметници на културата, като се приватизират?”, посочи премиерът. Той допълни, че когато това стане ясно, ресорното министерство, заедно с архитекти и инженери, ще подготвят мерки за принципно разрешаване на подобни казуси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:31 | 12.09.22 г.
fallback