IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 90% от българите сочат икономическото неравенство като проблем за страната

Управлението на постъпленията от данъците не е ефективно, твърдят участниците в социологическо проучване

13:53 | 13.09.16 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

77,1% от българите смятат, че икономическото неравенство е проблем за България и трябва да се полагат усилия за преодоляването му. Други 17,4% казват, че има такъв проблем, но не трябва да се правят специални усилия, а за 5,5% това не е проблем за България. Това показва проучването “Нагласи към данъчната система“ на  социологическата агенция „МаркетЛинкс“, изготвено за неправителствената природозащитна организация „За земята“.

Ако се съберат двете групи, които смятат икономическото неравенство за проблем, това прави 94,5% от анкетираните.

Според 50,6% от участниците в анкетата действащата данъчна система задълбочава проблема. 22,7% са отговорили, че системата не внася промени в разпределението на доходите. Други 5,9% твърдят, че тя намалява икономическото неравенство, а 20,7% не могат да преценят. 

На въпрос „Кое от следните твърдения се доближава най-много до представата Ви за „данъчна справедливост“ 47,7% от запитаните отговарят: "Богатите плащат повече, а бедните по-малко", за 24,9% отговорът е: "Всички плащат по-малки или никакви данъци и в частния сектор остават повече пари". От запитаните 16,1% казват "Всички плащат високи данъци и качеството на публичните услуги е високо", а 11,3 на сто отговарят: "Бедните не плащат данъци".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Опа, сега пък социологическа агенция! Преди малко беше НПО, какво следва?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 7 години
чете, но изважда една дума от изречението на която ти прави контра, все едно там е смисъла на цялото ... точно като чеервените пропагандатори, целия текст няма значение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 2
4ervenasgan
преди 7 години
Ти май не четеш. Аз точно това казвам, че ако направят ставките, колкото в Германия, БЕЗ да изравнят НОМИНАЛНИТЕ нива на облагане, всеки ще предпочете да плаща същият процент в Германия, но да му остава номинално много повече, въпреки по-високият стандарт на живот там......или ще потъне в сивата/черна икономика, както казва колегата....ако може ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
"ще си бие шута за Германия"хахахаха :-Dе направо ме разсмиваш, ти пичага, знаеш ли колко е ДОД-а в Германия?А косвените данъци?Който не иска да плаща данъци НЕ ГИ ПЛАЩА, като си ги оптимизира максимално..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 7 години
по скоро всичко пак ще посивее :):) а на места и почернее, което си рай за чиновника щото пак корупцията ще разцъфти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 2
4ervenasgan
преди 7 години
Всъщност българският народ е мъдър, защото в горната анкета, явно е подкрепил сегашния модел на данъчно облагане, при който "богатите" плащат повече, а бедните по-малко.Ако се допусне да надделее комуняшкият начин на мислене и облагане, смятайте, че всички вие с доходи над 1500-2000-2500-3000 лева доходи ще бъдете веднага обявени за "богатите", "кулаците" и "народните изедници" и ако не бъдете директно "национализирани" ;), поне ще ви сложат един данък от 1500-2000 лева нагоре, та да ви се завие свят.Който е кадърен, веднага ще си бие шута за Германия, а тук ще остата все повече лумпенпролетариат, който ще е доволе, че "богатите" са наказани и никой не получава повече от стругарката цецка :))).....е освет пееф и шиши, но там си е позволено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 7 години
еми моето неуко момче, и на Запад хората мрънкат срещу високите данъци и ги крият при всяка възможност, всъщност термина е избягват :):) Всичко над 20% обща данъчна тежест си е чист грабеж от работещите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
https://***.youtube.com/watch?v=OdOj-ZJ8fUMВРЪЗКАТА, ПЕЕВСКИ-ИЛИЯ ПАВЛОВ- АНДРЕЙ КАРЛОВИЧ ЛУКАНОВ С РУСКИ ПАСПОРТ-ХОЛДИНГА МУЛТИГРУП- ДПС- ОБРЪЧ ФИРМИ-КОНСТИТУЦИЯ-ТИМАЖДИИ-ГЕРБ -Б.Б-НДСВ-ДОГАН=== РУСИЯ !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 5
DutyFree
преди 7 години
ХАХАХА ПАК ЛИ НАПОМНЯТЕ НА ЧЕРВЕНИТЕ ИИДИОТИ, ЧЕ ЗАРАДИ ТЯХ СМЕ ТАКА???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
4ervenasgan
преди 7 години
Въпросът с "високите" данъчни ставки на запад трябва да се разглежда от гледна точка на НОМИНАЛНАТА сума която се облага, както и на номинално чисто възнаграждение, което остава за работника и неговата покупателна сила в света, а не само в конкретната страна.Аз съм съгласен и в България да сложат същите ставки на данък общ доход, НО над СЪЩИТЕ НОМИНАЛНО (изразени в евро) необлагаеми прагове. :))) Е тогава наистина ДОД ще трябва да плащат само пеевф и шиши. Да видим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още