fallback

Ниските данъци не увеличават инвестициите, твърди НПО

Неправителствени структури предлагат организация на глобално ниво да регулира данъците

15:29 | 13.09.16 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ниските данъци не увеличават инвестициите, твърдят икономисти от неправителствената организация „За Земята“. Днес те представиха проучването „България на данъчната карта“ като част от по-голям международен проект на 24 неправителствени организации, финансиран от Европейската комисия - „Заедно за данъчна справедливост“.

Данъците и осигуровките в България като процент от БВП възлизат на 27,8%. Така по този показател страната ни е на последно място в ЕС. В по-богати държави, като Германия, облагането достига 40% от БВП, колкото е и средно за ЕС-28, заяви Димитър Събев. 

В същото време той отрича твърденията на политиците, че данъците у нас са ниски и ги определя като мит. „Данъчната тежест всъщност е скрита зад акцизи и ДДС, като над 55% от данъчните приходи в България идват от косвени данъци“, каза той. Така според него се оказва, че данъците са с по-висока тежест за потребителите, отколкото за компаниите.

През периода 2004 – 2009 г. преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в българската икономика са били 30,2 млрд. евро, когато облагането е било прогресивно. В периода 2010 – 2015 г. ПЧИ са 8,9 млрд. евро, посочи Димитър Събев. Това според него опровергава твърденията, че ниските данъци са фактор за привличането на инвестиции.

По негови изчисления за 5-те години преди въвеждане на плоския данък в България приходите от ДДФЛ съответстват средно на 3,05% от БВП, а за 5-те години след въвеждане на плосък данък приходите от ДДФЛ съответстват средно на 2,9% от БВП.

Според него хората в страните с по-високи данъци се чувстват по-щастливи заради постигната стабилност. Той даде за пример Финландия, Швеция и Норвегия, които са сред европейските страни с най-високи данъци, което не пречи там да има висок стандарт на живот.

„За Земята“ се присъединява към предложението и на други НПО, сред които е неформалното сдружение taxjusticenetwork, организация на глобално ниво да реформира и регулира данъчните системи на отделните държави, заявиха представителите на българската организация. Според тях такава структура може да бъде сформирана например към ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:54 | 13.09.22 г.
fallback