IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 260 общински наредби за търговия и реклама противоречат на законите

Прокуратурата продължава проверката на наредбите, издадени от местната власт

13:47 | 14.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Върховна административна прокуратура продължава проверката за законност на общинските наредби в страната, които регулират преместваемите обекти, рекламната и информационната дейност и търговията. Установени са общо 259 общински наредби, съдържащи текстове, противоречащи на Конституцията и законите, съобщи Прокуратурата.

Проверката на наредбите продължава.

До момента са изготвени 224 протеста и 16 предложения за отмяна на норми от общинските наредби, незаконосъобразно регламентиращи различни по характер условия, задължения и ограничения в противоречие с нормативна уредба.

В хода проверката е установено, че в някои наредби, приети от общинските съвети в страната, са допуснати в най-масовия случай следните незаконосъобразни изисквания:

- въведени са изисквания за подаване на декларация за липса на задължения към общината или липса на процедура за принудително премахване на преместваем обект. Въведени са правила да не се издава разрешение за поставяне на преместваеми обекти на лица, които имат задължения към общината или са в процедура за принудително премахване на преместваем обект; 

- в някои наредби е въведено изискване при поставяне на преместваеми обекти да се заплаща депозит за разноски по принудителното му премахване;

- въведени са изисквания за предоставяне на нотариално заверено съгласие за представяне на удостоверения за липса на задължения, а законът изисква само писмена форма без нотариална заверка.

Протестираните от прокуратурата разпоредби са в нарушение на Конституцията и на принципа на правната сигурност – основен принцип на правото на ЕС.

Наредбиде противоречат на Административно-процесуалния кодекс, Закона за местните данъци и такси, Закона за устройство на територията, Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност и Договора за функционирането на Европейския съюз .

Атакуваните текстове противоречат и на принципите на свободна стопанска инициатива, реда за установяване и събиране на публични вземания, както и на всички законови разпоредби, регламентиращи реда и условията за упражняване на дейности, посочва се в становището на прокуратурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още