IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общини искат да изграждат жилища за бежанци с пари от еврофондовете

Местните власти настояват и за безлихвени заеми от ЕИБ

17:24 | 18.07.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Съветът на европейските общини и региони (СЕОР) настоява със средства от сегашните оперативни програми местните власти да финансират разходи за интеграция на бежанците - предоставяне на жилища, здравеопазване, социално подпомагане и образование.

Това се казва в съобщение на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ), което се обявява в подкрепа  на предложението на Съвета. 

Според съобщението Съветът отправя призив за общоевропейска политика за предоставяне на убежище в отговор на спешната хуманитарна ситуация след пристигането на хиляди бежанци в Европа.

Чрез документа се призовават Европейския съюз и държавите-членки да зачитат мнението на местните и регионалните власти и да осигурят необходимите им средства за приемане на бежанците.

В документа е записано и искането да се предоставят безлихвени заеми от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) на общините и държавните органи за изграждане на жилища и инфраструктура.

Призивът на местните власти е приет по време на Конгрес на европейските общини и региони, представляващи 130 хил. европейски местни и регионални власти и членове на 55 национални асоциации през април 2016 г. в Никозия, Кипър.

До момента той е подкрепен от над 150 кметове, сред които градоначалниците на Атина, Букурещ, Брюксел, Лесбос, Мюнхен, Париж, Виена, председателите на 23 национални асоциации на местни и регионални власти, включително НСОРБ, информира българската организация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Един Българин
преди 7 години
Напълно Ви подкрепям! Не ни трябват тези безлихвени заеми. Да си ги държат където ги поканиха. На нас крадци и терористи не ни трябват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още