fallback

Борисов готов с оставка, ако Цачева не спечели на първи тур

Имам качества, подходяща съм за президент, заяви Цецка Цачева

12:18 | 03.10.16 г. 44

Премиерът Бойко Борисов се закани, че ще си хвърли оставката, ако ГЕРБ със своя кандидат за президент Цецка Цачева не спечели президентските избори на първи тур, пише Dnes.bg.

"След първия тур на изборите, ако ГЕРБ не спечели, още вечерта ще имате моята оставка и на целия кабинет, защото първият тур е важен, там се мерят партиите, а след това започва пазарлък за подкрепа и за други неща", коментира той. 

Според него е видно, че неговата партия е издигнала на най-подготвения човек за президентските избори. Имало е и по-рейтингови претенденти, но не и толкова подготвени и заради това той смята, че Цецка Цачева е най-добрата кандидатура. "Росен Плевнелиев получи отлични оценки от всички западни лидери, но аз винаги съм му го казвал и в очите, че с поведението си на ястреб влоши леко отношенията с Русия, но през последните няколко месеца след разговорите ми с Путин и Медведев, смятам, че новият президент ще наследи добри отношения и с тях", оцени премиерът.

Борисов отново атакува левите претенденти за "Дондуков" 2. Според него съперникът на ГЕРБ на предстоящия вот не е кандидатът за президент на БСП ген. Румен Радев, а неговото вице. "Нашият съперник за президентските избори е Илияна Йотова защото тя е фигурата от БСП, а не е някакъв генерал на Първанов, който ми е козирувал и на мен. Това означава, че в БСП нямат един честен и почтен човек, ако той е честният и почтеният", коментира премиерът. "Пламен Орешарски е мюрето на БСП, защото беше издигнат от тях за премиер. Той е най-омразният човек за ГЕРБ, защото едва запълнихме дупките, които отвори и с КТБ, и с реакторите, и със здравната каса, и с всичко", каза още Борисов.

„Компилацията от качествата ми ме правят подходяща за президент на България”, каза председателят на НС и кандидат за президент на ГЕРБ Цецка Цачева пред bTV.

"Наистина се включвам в състезанието за избор на президент и вицепрезидент на Република България с емоцията и доверието, което получих от политическата си партия – най-голямата и силната. Получих лично и доверието на лидера на ГЕРБ и премиер на страната Бойко Борисов. В момента съм заредена с много емоция, но и с пълното съзнание, че доверие се дава от приятели и съмишленици, но се връща всеки ден”, обясни тя. По думите й това, което прави ГЕРБ за всички български граждани, й дава основание да потърси доверието на всеки един българин.

На въпрос от кога знае, че е номинира, Цачева заяви: "Няколко бяха кандидатурите, които останахме на финала. До последния момент бяха възможностите”. По думите й още през лятото в ГЕРБ са имали профил на кандидат-президента. На въпрос според кои нейни качества е посочена за кандидат за президент тя отговори: „Бих ги разделила на три групи”.

"На първо място политическият опит, който имам от двата мандата в НС. Това са много ценни и важни уроци, които ме научиха на толерантност и баланс между политическите сили. Научиха ме да взимам решения и да постигам съгласие. На втора място са професионалните ми качества, подготовката ми като юрист. На трето място като жена и майка знам какво е да зависят от теб, да разчитат на теб, да защитаваш всеки един гражданин, знам какво е да закриляш като майка. Компилацията от тези качества ме правят подходяща за президент на България”, заяви Цачева.

Тя заяви, че, ако бъде избрана за президент, приоритет за нея ще бъде по-близка работа със законодателната институция на България. "Ще се ръководя и ще бъда гарант за спазване на Конституцията”, каза тя.

По думите й съзнателно е търсена и фигурата на вицепрезидента в лицето на вицеадмирал Пламен Манушев. „Цецка Цачева е изключително земен човек. Всеки от нас, в личния си живот, има компания с която се забавлява и с която е по-освободен. Цецка Цачева е душата на компанията, когато не е на работа. Тя е много готина, ако мога така да се изразя”. Така зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов определи кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
fallback