IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов готов с оставка, ако Цачева не спечели на първи тур

Имам качества, подходяща съм за президент, заяви Цецка Цачева

12:18 | 03.10.16 г. 44
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

"Трябва да се гледат качествата на даден човек. Цецка Цачева има брилянтни качества и ще бъде един добър президент", обобщи той пред Нова тв.

Зам.-председателят на ГЕРБ съобщи още, че лично премиерът Бойко Борисов е предложил Цачева за "Дондуков 2". "След това на различни обсъждания всички бяхме на мнение, че България има нужда от такъв човек. България се нуждае от президент точно като нея", обясни още той.

Лидерът на ДБГ Меглена Кунева влезе в стила на премиера Бойко Борисов и обяви на шега, че ако Цецка Цачева е кандидат за майка на нацията, то кандидатът на РБ Трайчо Трайков е син на нацията. Кунева обясни, че е изненадана от решението на ГЕРБ да номинират Цачева и да оставят дупка на мястото й в парламента. "Цачева е добър председател на Народното събрание", каза още Кунева пред bTV. Тя отказа да отговори на въпроса кого ще подкрепят РБ при балотаж между Цачева и ген. Радев. Според Кунева това е лошо формулирано питане, защото предпоставя резултата на вота. Все пак посочи, че основният опонент на РБ на вота е БСП.

Кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков попита Цецка Цачева ще рискува ли отношенията си с ГЕРБ, за да бъде доведена докрай съдебната реформа. "Скоро ще чуем госпожа Цачева да каже какво мисли за състоянието на правовия ред и върховенството на закона в България. Тя ще настоява ли с цената на своето политическо неудобство или удобство да бъде доведена до край съдебната реформа?", попита Трайков в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Според него кандидатът на ГЕРБ трябва да вземе отношение и по въпроса с присъединяването на Крим към Русия и дали то отговаря на принципите на международното право.

"Как президентът в България успява да бъде коректив на другите две власти - ето това трябва да чуем днес и утре", продъжли той.

Трайков припомни, че един от аргументите, с който беше представена кандидатурата на Цачева, е че тя е добър юрист. Според кандидата на РБ обаче само тази характеристика не е достатъчна, за да бъде тя добър държавен глава.

"Президентът трябва да взима решенията си на изцяло принципна основа. За това дали е объркана някоя буквичка в закона си има цяла армия от истински юрисконсулти", каза той. Според него след издигането на Цачева няма никой от водещите кандидат-президенти, на който корените му да не са в лявото, а на някои даже в Държавна сигурност.

От гледна точка на институции и партии, Борисов е абсолютно прав в номинацията на Цецка Цачева за кандидат за президент на ГЕРБ - най-логичното е председателят на Народното събрание да стане президент, коментира политологът Първан Симеонов.

"Друго преимущество на тази кандидатура е, че тя е почтен човек. Разбира се сега ще има известна доза ирония от хората в социалните мрежи. Но тази кандидатура носи и миналото и настоящето. Тя обаче стои най-неубедително като личен рейтинг", допълни Симеонов пред „Нова телевизия”.

"Дотук ГЕРБ или обстоятелствата са разчистили пътя на Цецка Цачева. ГЕРБ има съществена електорална преднина пред БСП. Но е изключително рано за прогнози. Психологическият момент е каква ще е разликата на първия тур. Гласовете, които ДПС държи като зестра, ще станат изключително важни на тези избори. Ако Орешарски събере добър резултат, това ще означава, че зад него има стои стабилен гръб. На втория тур вероятно ще има патриоти или реформатори, подкрепящи ГЕРБ", добави социологът. Според Първан Симеонов Борисов се надява на известен дамски вот, защото кандидатът е жена.

"Борисов се надява Цачева да мине. Той може би интуитивно си дава сметка, че в определен момент ще има нужда от БСП. Борисов осъзнава, че има нужда от двупартийност", добави социологът.

Още политически новини четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

44
rate up comment 2 rate down comment 0
novak li sam
преди 7 години
Бойкоборисов на 6-ти ноември след изборите:Няма да подам никаква оставка. Радев, Дончева, Трайков, Каракачанов и другите проявиха нахалство да се кандидатират, поради което Цецка не беше избрана на първи тур. Какво съм виновен аз, за да подам оставка? Виновен е Орешарски, който също се кандидатира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Пак ли Калитко бе, лъжливото овчарче?Отдавна трябва тая оставка - толкова жалка и смешна България никога не е била!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 1 rate down comment 0
tigerdragon
преди 7 години
Особено пък след предишното му изявление, в което обясняваше, че другите му потенциални кандидати му трябвали, а Цецка - не, та давал тоя *** за президент на народа... Бойко, извини се, бе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 7 rate down comment 0
Ivel
преди 7 години
Иде ново служебно правителство, почвайте да вадите парите от банките, не се знае какъв *** този път ще сложат да върши гадостите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 6 rate down comment 6
Hahoto
преди 7 години
Истинският кандидат в дясно е Трайчо, той е на километри по подходящ от Цецка, колкото и кусури да има. И ще откъне много, ама много гласове от ГЕРБ.Още по интересно е в ляво, там помията е огромна. Калфин /АБВ/ и Орешарски /ДПС/ имат една единствена цел да дърпат гласовете на Радев /БСП/. Това е тиха сделка между АБВ, ДПС и ГЕРБ за решаване на изборите още на първия тур.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 6 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Значи за втори тур не е сигурен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 11 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Самоуверен и смел.Не виждам как ще стане това без задкулисна договорка с ДПС и без повсеместно ГЕРБ-о-надцакване при купувания вот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 11 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Напънала се планината и родила... Цецка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 1
hellwitch
преди 7 години
Под спечели се има в предвид да е с най-много гласове, а не да стане президент от раз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 2
dr.5rov
преди 7 години
Взе ми думите (щях да кажа от устата). На Бойко и ГЕРБ сега им трябва timeout. Да дойде някое служебно правителство за да се свършат разни гаднички за нас неща пък после пак, но с нови съюзници.Да не забравяме все пак, че Цецка може да е първа на първия тур, ако се подправят резултатите.Според ме Бойко се постави в win-win ситуация. Има какво да спечели и ако спечели и ако загуби. Добър играч е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още