IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: За първи път партия ще поеме отговорност за изборен резултат

В политиката обещанията трябва да се спазват, смята вицепремиерът

12:17 | 07.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министрите на ГЕРБ се събраха в централата на партията късно снощи. Снимка: <em>Facebook-профил на Севдалина Арнаудова</em></p>

Министрите на ГЕРБ се събраха в централата на партията късно снощи. Снимка: Facebook-профил на Севдалина Арнаудова

ГЕРБ прави „политическа иновация“. Тази теза застъпи вицепремиерът Томислав Дончев, като поясни пред „Нова телевизия“, че за първи път политическа сила ще понесе отговорност за изборен резултат.

„Ако не спечелиш изборите, подаваш оставка - това е по-скоро прецедент в българската политика“, смята той. Дали ГЕРБ е сбъркала със заявките за оставки ще стане ясно след седмица, посочи още вицепремиерът.

Късно в неделя премиерът Бойко Борисов коментира пред медии, че ГЕРБ ще напусне управлението, ако загуби и балотажа. Преди изборния ден той каза, че ако ГЕРБ не е първа политическа сила на първия тур, ще подаде оставка. Предварителните резултати показаха, че първи е кандидатът, подкрепен от БСП Румен Радев. Борисов обаче посочи, че той е издигнат от инициативен комитет и реално ГЕРБ все пак е първата политическа сила в тези избори.

Резултатът от първия тур беше обсъден на извънредно заседание в централата на ГЕРБ. На него позицията на Томислав Дончев е била, че в политиката обещанията трябва да се спазват. „Няма как да се отметнем от вече дадено обещание“, поясни той тази сутрин.

Аргументите на другия лагер, в който е финансовият министър Владислав Горанов и регионалният министър Лиляна Павлова, са че тези избори не са оценка на работата на правителството. За първи път от седем години насам България ще има балансиран бюджет, посочи още финансовият министър

Томислав Дончев беше категоричен  и че управляващите все още не са загубили изборите, макар че всички са били против ГЕРБ. За него Цецка Цачева има всички качества да бъде успешен кандидат президент, а БСП и ДПС вече „играят в един отбор“. Той смята, че двете политически формации имат по-далечен хоризонт – управлението на страната, а не само президентските избори и „се търси трети“, защото гласовете им няма да стигнат за управляващо мнозинство в парламента.

Според него двете партии се подготвят за кабинет в същия формат както през 2013 година. 

Изборните резултати можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още