IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За друсането в политиката или няколко основни извода от президентския вот

Изборът измежду множество "месии" на регионално ниво в мажоритарна система няма да доведе до подобрение

08:19 | 14.11.16 г. 20
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

България замръкна с ясен и силен вик за промяна и се събуди в нова политическа криза. Кампанията с насаждане на страх – че при загуба на ГЕРБ приключват европейските проекти в общините, санирането, инвестициите и т.н., не проработи и най-голямата партия (очаквано) изгуби вота с огромна разлика спрямо основния си опонент.

Данните са красноречиви: управляващата коалиция неизбежно се разпадна, след като стана ясно, че по-голямата част от гласоподавателите на участващите в нея партии са подкрепили победителя ген. Румен Радев на президентските избори. 

Дори и основната разменна монета – приемането на Бюджет 2017, не спасява положението. Очертава се това да е един от основните елементи на практика за изнудване в зараждащата се криза. Както коментира политологът Евгений Дайнов пред БНР, “влизаме в период на друсане, който може да изхвърли доста ненужни неща от политиката”. Може. А дали?

Загубата не означава и край на политическата кариера на Бойко Борисов. Той ясно даде заявка, че ще се опита да се върне с още по-голямо мнозинство след евентуалното въвеждане с промени в Конституцията на мажоритарна изборна система. ГЕРБ и БСП е очевидно, че ще си стиснат ръцете по този въпрос и ще се опитат да прокарат нови поправки в основния закон с основен мотив “търсене на стабилност по волята на народа”. Този път може би успешно.

Няколко извода от изборите

В резултатите от вота, колкото и драматично да се представят те от двете най-големи политически сили (съответно в негативна светлина от ГЕРБ и положителна от БСП), няма никаква драма. Правителството изгуби подкрепата си сред хората след бламирането на съдебната реформа, промените в Изборния кодекс под натиска на Патриотичния фронт и на фона и на изострените взаимоотношения между коалиционните партньори, а Борисов избра да се състезава с възможно най-непопулярния кандидат на президентския вот. 

Резултатите обаче не могат да се приемат и като победа за БСП. Радев спечели подкрепата на хората в качеството си на ново лице в политиката, припознато като новия “месия” заради липсата на обвързаности. Доколко ще оправдае очакванията, с които е натоварен, и дали ще има завой в обратна посока от евроатлантическите ценности, каквито са основните опасения – това предстои да разберем.

При предсрочни парламентарни избори БСП вероятно няма да спечели подобен резултат като на президентския вот. Партията съвсем неотдавна имаше шанса да управлява и накрая напусна управлението, оставяйки пълен хаос след себе си, след като и на изборите през 2013 г., въпреки аферата “Костинброд”, ГЕРБ получи повече места в Народното събрание, а левицата и ДПС пак дружно се “прегърнаха”.

Освен това - и в България изглежда се надига националистическа вълна, след като националистическият вот достигна около 1 млн. гласа. Това също е част от политическата промяна и предстои да видим доколко ще продължи с набраната инерция.

Що се отнася до идеята за мажоритарна изборна система, да припомним, че само преди няколко месеца Народното събрание бламира предложение на президента Росен Плевнелиев за референдум за евентуалното ѝ въвеждане, макар и отдавна да се говори, че гласуването за личности би преборило партийното статукво. Слави Трифонов изглежда е носител на по-популярни послания не само сред хората, а и сред политическия елит.

Ако се погледне от положителната страна, при мажоритарна система е много по-малко вероятно да се наложи коалиционно управление и се гарантира стабилно, еднопартийно правителство. Всичко обаче зависи от това как ще се структурират избирателните райони. Освен това по-малките партии със средноголяма подкрепа биха изгубили предимството си пред по-големите, дори и подкрепата за тях да е по-малка. Така идеята, че с мажоритарна изборна система в парламента ще влязат повече независими, качествени и способни народни представители всъщност се превръща в пълна заблуда.

Същевременно пропорционалната система гарантира по-голяма представителност, включително и на малки партии с широка подкрепа. Затова не е случайно, че в много от водещите световни демокрации тази изборна система е предпочетена, но с отворена листа.

Че изборната система в България има нужда от промяна – спор няма. Подобрението обаче може да дойде от разновидностите на пропорционалния вот, а не с поредния избор измежду множество “месии” на регионално ниво. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 10 rate down comment 3
kalendar
преди 7 години
"Стабилитет"...де го? Борисов не може да завърши един мандат, като хората. "Ускорени крачки по пътя на прехода и реформите"??? ЕДНА реформа да ми кажеш по времето на банкянската мутра?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
Risteto
преди 7 години
Ами защото не управлява сам и последно време останалите от коалицията,се опитват да му клатят стола. Както се вижда те сами не могад да си се разберат визирам РБ.Помисли малко ще рабереш, че това бе желан резултат. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
kalendar
преди 7 години
Имат кадри...как да нямат кадри...Фидосова, Цветанов, Горанов, Веждичката...все изявени кадри. Реално имат 2-3ма, които са читави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Я обади , защо му трябваше на Боко да изчезне от сцената ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Risteto
преди 7 години
Айде без глупости, ББ нарочно го направи това за да има причина да подаде оставка.Просто нямаше по-слаб и същевременно отблъскващ кандидат.Не вярвам ГЕРБ да нямат кадри, получи се нещо като БГ интерпретация на Калигула. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
А твоята "промяна " до какво доведе ?! До два и половина милиона навън , да слугуват на света ! До ошушкване на останалото от Тошо ! До мафиотизирането на управляващата класа ! До довеждане на народа до просяшка тояга ! Кой по времето на Тошо ровеше по кофите за *** бе , дървен ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
И сега какво? Ще чакаме протестна мрежа да пита #Кой назначи Радев? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
ceneto
преди 7 години
народа не е сбъркал, бай ти х_у_й нарочно си изигра картите така, сърди му се на него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 13
s3
преди 7 години
Абе сега народа ще види кон боб яде ли, като отиде стабилитета на кино, тогава ще се усети народа че обърка нещо. Вече почти 10г. живеем в стабилитет и вървяхме с ускорени крачки по пътя на прехода и реформите, поти минахме средата на прехода, и сега ще се върнем назад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
Пинокио
преди 7 години
Нов БГ прецедент в европейската история: Възкресение за потомствената кърваво червена Простотия.. 27 години след "Промяната"..ВЪЗМОЖНА ЛИ Е ТАКАВА ПАРОДИЯ, ВОДЕВИЛ и БУРЛЕСКА... някой вдигнал високо маршалски жезъл, друг си го наместил дълбоко отзад..?Какво би казал Васил Левски за тази сбирщина от политически Въжеиграчи и Комедианти? Отговорете си сами... Имам и жoкер, подсказан от Христо Ботев и изплющял като национален шамар преди 140 години, но актуален и днес след четвърт век екзалтирано пропадане на българския народ в бездната на Чалга контракултурата , а именно: Погледът мътен, Умът не види..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още