IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН прие на първо четене наредба за отчетността на застрахователите

В 14-дневен срок могат да бъдат давани предложения за промени

13:40 | 21.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Комисията за финансов надзор (КФН) прие на първо четене проект на Наредба за изискванията към отчетността, оценката на активите и пасивите и образуването на техническите резерви на застрахователите, презастрахователите и Гаранционния фонд.

Проектът е публикуван в раздела за обществени консултации на интернет страницата на КФН за даване на бележки и предложения по него в 14-дневен срок.

В мотивите към него се посочва, че целта на наредбата е след приемането на новия Кодекс за застраховането (ДВ бр. 102 от 29.12.2015 г.) да се доразвие на подзаконово равнище нормативната уредба.

С проекта на наредба се предлага и въвеждането на 5 насоки на Европейския орган по застраховане и професионално пенсионно осигуряване, като също така се предлага уреждане на изискванията за отчетността на Гаранционния фонд.

Основни цели на наредбата са да се постигне съпоставимост на финансовите отчети на отделните застрахователи и презастрахователи, в това число чрез единна структура и единни означения на елементите на баланса (отчет за финансовото състояние) и отчета за доходите (отчет за печалбите и загубите и за всеобхватния доход), което е от значение за правилното разбиране на тяхното финансово състояние от потребителите, акционерите им, както и от широката общественост.

От КФН посочват, че сред целите е и осигуряването на информация, необходима за осъществяване на надзор върху застрахователната дейност.

Срокът за съгласуване и отправяне на предложения до съответните асоциации на застрахователите е 14 дни, като целта е наредбата да бъде приета окончателно и публикувана преди края на 2016 г., за да може да бъде използвана за отчитането на финансовата 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още