fallback

Н. Ненчев: Румен Радев препоръча да се търси алтернатива за ремонта на МиГ-овете

Като част от ЕС и НАТО България трябва да избягва всякаква зависимост от Русия, заяви министърът на отбраната

11:43 | 28.11.16 г. 8

Новоизбраният български президент Румен Радев е препоръчал в своя експертиза на Министерството на отбраната да бъде потърсена алтернатива на „РСК – МиГ“ за ремонт на българските военни самолети.

Това съобщи в ефира на bTV министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев.

В мотивите си към документа Радев е записал, че трябва да се търси диверсификация, за да получи страната по-изгодни условия. Вариант за алтернатива е Полша, посочил е той в документа.

Документът е внесен в Министерството на отбраната още през 2014 г. и е бил изпратен до тогавашния министър Ангел Найденов. „Придържал съм се изцяло към тази експертиза“, коментира Ненчев и допълни, че Румен Радев е бил напълно прав да иска да се търсят алтернативни възможности за ремонт на военните ни самолети.

В Полша цената на ремонта на двигателите на изтребителите е с 1 млн. лева по-ниска, а сроковете за изпълнение на заявката – по-кратки, подчерта той.

Прокуратурата повдигна обвинения за длъжностно престъпление срещу Николай Ненчев заради договорите за ремонт на МиГ-овете. Според следствието въпреки наличието на действащ договор с руската корпорация, той е започнал преговори с Полша. Това е създало проблеми за авиационната техника и предпоставки за инциденти, смята държавното обвинение. 

С „РСК – МиГ“ България няма договор за поддръжка, а рамково споразумение, уточни още военният министър в оставка. Според него той е действал в интерес на страната с намерение да спести 6 млн. лева с даването на поръчката на Полша. В допълнение и пилотите се чувствали по-сигурни.

Николай Ненчев е категоричен, че като част от ЕС и НАТО България трябва да търси всякаква възможност да се избягва зависимост от Русия.

Според него с действията си правителството е засегнало „силни лобита“ по отношение на договорите за ремонт на двигателите на изтребителите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:38 | 13.09.22 г.
fallback